Guvernul produce cea mai drastică prăbușire la Bursă și face PRAF economia

Guvernul produce cea mai drastică prăbușire la Bursă și face PRAF economia

Bursa de Valori București (BVB) este într-un picaj continuu după ce Guvernul a anunțat introducerea „taxei pe lăcomie”. Cea mai drastică scădere din 2011 încoace este o lovitură dură pentru toți românii care au acțiuni, companii importante precum OMV Petrom, BRD, Romgaz sau Banca Transilvania înregistrând, astăzi, scăderi masive.

Anunțul Ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, conform căruia băncile și companiile de energie ar urma să fie impozitate diferențiat, a stârnit panică pe piața financiară românească. Astfel, Bursa de Valori București a început ziua cu cea mai proastă ședință din istoria ei, determinată strict de factori interni.

Uimiți de propunerile de modificări legislative, oamenii de afaceri ripostează și cer Guvernului să renunțe la Ordonanța care a produs un haos general pe piața economică. De asemenea, BVB a reacționat cu un comunicat oficial prin care își manifestă îngrijorarea cu privire la decizia Guvernului.

„Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă. Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă”, arată comunicatul remis de BVB.

Taxarea diferențiată a băncilor în funcție de ROBOR (cu cât indicele este mai mare, cu atât mai mari vor fi și taxele) ar reduce considerabil profitul băncilor, susțin bancherii. De altfel, la ora 15:00, acțiunile Băncii Transilvania înregistrau o scădere amețitoare de aproape 19%, în timp ce acțiunile BRD au scăzut cu peste 15%. Deprecieri severe au înregistrat și alte companii importante, precum OMV Petrom (-13,5%), Oltchim (-14,89%) sau Electrica (-13,51%), conform cifrelor înregistrate în jurul orei 14:00.

„Taxa pe lăcomie” a prăbușit totodată indicele BET (indice dezvoltat de BVB, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate 15 companii de pe Piața Reglementară), acesta scăzând, la ora 16:00, cu -11.76%. Practic, tot avansul înregistrat în acest an s-a pierdut, iar piața locală de capital are șanse uriașe să închidă anul 2018 pe minus. Deși „taxa pe lăcomie” ar duce, pe termen mediu, la creșterea încasărilor la bugetul de stat, efectul negativ a fost resimțit din plin astăzi, iar în perioada următoare, în cazul în care modificările vor fi aprobate, băncile ar urma să transfere costurile către clienți pentru a-și acoperi pierderile.

Bursa de Valori București SA (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, organizează și administrează piețele reglementate de instrumente financiare la standarde europene, a devenit societate pe acțiuni în 2005 și s-a listat pe propria piață în iunie 2010.

BVB este una dintre companiile incluse în indicele BET, cel mai important indice al pieței. Compania este inclusă și în alți indici locali, dar și în indici care urmăresc evoluția burselor de valori listate, precum FTSE / Mondo Visione Exchanges sau Dow Jones Global Exchanges.

Bursa de Valori București administrează două piețe: piața reglementată și piața AeRO. In funcție de dimensiunea companiei, de vechimea acesteia și de procentul de acțiuni distribuite public în numărul total de acțiuni emise, o companie poate fi admisă la tranzacționare pe piața reglementată sau pe AeRO. Procedurile de admitere la tranzacționare sunt specifice fiecărui tip de piață.

surse: monitoruldecluj.ro; bursadevaloribucuresti.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*