“Legea Moţilor” vine în sprijinul meșterilor lemnari din Apuseni

“Legea Moţilor” vine în sprijinul meșterilor lemnari din Apuseni

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.

Potrivit deputatului Cornel Itu, unul dintre co-inițiatori, „legea prevede acordarea de facilități fiscale pentru continuarea practicării unor meșteșuguri tradiționale, cu scopul de a stabiliza locuitorii din zona montană și a împiedica, astfel, scăderea populației din Munții Apuseni”.

Practic, noua lege corelează prevederile legale cu legislația actuală din domeniu, astfel încât actul normativ să fie aplicat, întrucât, din păcate, Legea 33/1996 nu a avut efecte de la intrarea în vigoare până în prezent, fiind blocată succesiv ori de Legea fondului funciar, ori de Codul silvic.

Astfel, potrivit noii legi, cei care dețin carnet de moţ au dreptul la 10 mc de material lemnos pe picior/an, dar nu mai mult de 15 mc de familie, la jumătate de preţ, cu dreptul de a-l prelucra şi valorifica prin comerţ ambulant. Carnetul de moţ se obține cu o singură condiţie: solicitanții trebuie să aibă domiciliul stabil pe raza unei localităţi din Apuseni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*