Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii, este serbat pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, existând credinţa că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, dar şi că în această zi persoanele certate trebuie să se împace. O veche tradiţie spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Sfântul Ștefan (n. 1 – d. 34/35), după Noul Testament a fost Arhidiacon iudeu (evreu) din Ierusalim și primul martir creștin condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim, ucis prin lapidare. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon.

Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Majoritatea celor peste 400.000 de români, care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ștefan, respectiv peste 250.000 de persoane, poartă numele de Ștefan, alți peste 30.000 Istvan, iar peste 8.000 Fănel. De asemenea, alte 3.000 de persoane poartă numele Ștefănel, peste 1.700 de persoane răspund la numele Ștefănuț și peste 500 – Fane.

Nume derivat de la Sfântul Ștefan, este purtat și de 100.000 de femei, dintre acestea peste 70.000 purtând numele Ștefania, peste 20.000 – Ștefana și peste 9.000 – Fănica. Potrivit statisticilor existente, alte 1.000 de femei poartă numele Fănuța și peste 300 – Fana.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*