Bilanţul deputaţilor clujeni la prima jumătate de mandat

Bilanţul deputaţilor clujeni la prima jumătate de mandat

Parlamentarii clujeni au parcurs prima jumătate din mandatul pe care l-au câştigat la alegerile din 2016. În această perioadă în care i-au reprezentat pe clujeni în forul legislativ, o parte dintre ei s-au remarcat prin diverse activităţii legate de procesul legislativ, în timp ce unii s-au dovedit eficienţi doar în timpul campaniilor electorale şi a conferinţelor de presă. Ziarul Făclia a prezentat o analiză a activităţii celor zece deputaţi aleşi de clujeni în decembrie anul trecut. Printre domeniile faţă de care au manifestat preocupare, se numără infrastructura, sănătatea, mediul şi învăţământul.

Social democraţii clujeni din Camera Deputaţilor se remarcă printr-o serie de iniţiative legislative, declaraţii politice făcute în plen, dar şi solicitări de informatii de la membrii Executivului făcute prin intermediul întrebărilor şi interpelărilor parlamentare.

Astfel, liderul PSD Cluj, Horia Nasra este iniţiator sau co-iniţiator a 49 de proiecte legislative dintre care cinci au fost deja adoptate şi promulgate. Totodată, Nasra a formulat 58 interpelări pentru a găsi soluţii la diverse probleme din judeţul Cluj. Astfel, Nasra a încercat să afle, printre altele, despre investiția SUA în Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, despre situația reabilitării Stației CFR Dej, proiectul trenului metropolitan Cluj, precum și despre modernizarea drumurilor județene din acest județ. Nasra a mai fost preocupat de situația proiectului privind Spitalul regional de urgență din Cluj și de problema interzicerii bărcilor cu motor şi a skyjet-urilor pe lacurile Tarniţa şi Fântânele

Un alt reprezentant al PSD Cluj în Camera Deputaţilor este Cornel Itu. Acesta se află la al treilea mandat de deputat iar după alegerile din 2016 şi-a pus semnătura pe 63 de iniţiative legislative. Nouă dintre acestea au fost deja adoptate şi promulgate iar 7 se află la Senat.

Una dintre legile iniţiate de Itu este proiectul legislativ privind modificarea şi completarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, precum și proiectul de lege privind înfiinţarea la Dej a Muzeului Locomotivelor. Deputatul Itu a argumentat că în Depoul Dej-Triaj există o expoziţie ce numară 25 de exponate, de la locomotive cu aburi şi electrice, până la vagoane, „adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România”. De asemenea, social democratul clujean a mai avut 31 de interpelări, 8 luări de cuvânt în plen şi 19 de declaraţii politice.

Deputatul Cristina Burciu se află la primul mandat de parlamentar şi activează în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. Potrivit datelor prezentate de Camera Deputaţilor, Burciu şi-a pus semnătura pe nu mai puţin de 65 de proiecte legislative, 12 dintre acestea fiind adoptate şi promulgate. Social democrata a fost preocupată de promovarea unei legi privind înseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii. Tot Burciu a fost preocupată de promovarea unei legi pentru modificarea actului normativ cu privire la regimul juridic al contravenţiilor, Totodată, deputatul de Cluj a formulat nu mai puţin de 99 de întrebări şi interpelări.

Parlamentarii PNL de Cluj au încercat şi ei în primii doi ani de mandat din actuala legislatură, cu instrumentele pe care le-au deţinut, să satisfacă interesele electoratului care i-a trimis în Parlament.

În acest sens, deputatul Adrian Oros a iniţiat sau a semnat 65 de proiecte legistaltive. Oros a fost preocupat, printre altele, de modificarea ordonanței care reglementează organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, de modificarea şi completarea art.16 din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, precum și de adoptarea unei legi care permite înfiinţarea abatoarelor mobile având ca obiect activitatea de abatorizare a animalelor şi comercializarea cărnii. La capitolul intervenţii în plen, Oros are 35 de luări de poziţie. De asemenea, liberalul clujean a mai susţinut trei declaraţii politice şi a formulat 26 interpelări şi întrebări. De precizat că Adrian Oros face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, unde deţine funcţia de vicepreşedinte.

Deputatul liberal Florin Stamatian se află la primul mandat de parlamentar şi activează în cadrul Comisiei pentru Sănătate şi Familie, având funcţia de vicepreşedinte. În prima jumătate de mandat în Camera Deputaţilor, Stamatian şi-a pus semnătura pe 66 de propuneri legislative şi a înaintat 34 interpelări. Printre priorităţile liberalului clujean s-au numărat modificarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi elaborarea Planului naţional de interventie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generate de epidemii şi pandemii. Tot Stamatian şi-a pus semnătura pe proiectul de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Sorin Moldovan, record de interpelări

Deputatul Sorin Moldovan se află şi el la primul mandat în forul legislativ al României. Din datele prezentate de Camera Deputaţilor, liberalul pare a fi printre cei mai activi dintre aleşii clujeni. Astfel, pe parcursul primei părți a acestui mandat, Sorin Moldovan a susţinut nu mai puţin de 200 de întrebări şi interpelări. Totodată, liberalul a iniţiat sau a fost co-iniţiator a 82 de iniţiative legislative. Printre acestea se numără proiectul de lege privind introducerea disciplinei “Educaţie şi cultură media” în învăţământul preuniversitar.

La capitolul intervenţii în plen, Moldovan a reuşit să aibă 55 de luări de cuvânt şi să susţină opt declaraţii politice.

Deputatul ALDE de Cluj, Steluţa Cătăniciu se află la al doilea mandat de parlamentar şi face parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, unde deţine funcţia de vicepreşedinte. De asemenea, Cătăniciu este membru în Comisia specială comună a Camerei Deputatilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei şi în Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. De la preluarea celui de al doilea mandat de deputat, Cătăniciu a iniţiat 23 de proiecte legislative. Printre acestea se numără proiectul de lege pentru completarea Legii nr.252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, propunerea legislativă privind Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor şi demersul legislativ pentru combaterea marginalizării sociale. Cea mai intensă activitate a Steluţei Cătăniciu a fost legată de elaborarea legilor justiţiei. Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Steluța Cătăniciu a mai făcut demersuri pentru adoptarea legii privind statutul poliţistului local și pentru modificarea legii privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Un alt reprezentant al clujenilor în Camera Deputaţilor este Emanuel Ungureanu. Acesta a fost ales pe lista USR şi se află la primul mandat în Parlamentul României. Ungureanu este vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie. Până acum, deputatul USR a reuşit să-şi pună semnătura pe 74 de propuneri legislative şi să susţină şase declaraţii politice. Totodată, parlamentarul clujean a formulat 28 întrebări şi interpelări şi a avut 45 de intervenţii în plen. Printre preocupările lui Ungureanu se numără promovarea unei legi pentru acordarea unui pachet-trusou pentru nou-născuți și modificarea legii privind reforma în sănătate.

Deputatul Adrian Dohotaru a fost ales pe listele USR însă în luna octombrie a anului trecut şi-a dat demisia din partid. Până acum, Dohotaru a reuşit să-şi pună semnătura pe 40 propuneri legislative şi să susţină 26 declaraţii politice. De asemenea, parlamentarul clujean a adresat 74 întrebări şi interpelări şi a reuşit să intervină de 32 ori în plen.

Deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond, se află şi el la primul mandat de parlamentar, activând în cadrul Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, unde deţine funcţia de vicepreşedinte. Bilanţul deputatului UDMR după primii doi ani de mandat este următorul: 27 luări de cuvânt, o declaraţie politică, 53 de propuneri legislative şi opt întrebări şi interpelări.

Prin intermediul interpelărilor şi întrebărilor formulate, Csoma Botond a dorit, printre altele, lămuriri legate de Completarea plăcii comemorative a şefilor de gară de la Cluj.

C. PURIŞ/http://ziarulfaclia.ro/bilantul-deputatilor-clujeni-la-prima-jumatate-de-mandat/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*