Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)

Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)

Se numea Maria Maurer. Era, probabil, profesoară de pension în Bucureștiul miezului de ev XIX. Și avea să fie autoarea primei culegeri de rețete „cu măsurile Țării Rumânești”. Așa că, hai să ne amintim cu drag de această Marie din istoria gastronomiei românești.

Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașată de „iubitele-i eleve”, încât în anul 1847 termină de scris pentru ele o primă culegere de rețete – și asupra ei ne vom opri.

Culegerea a trecut apoi din mână în mână, sub forma manuscrisă, pentru ca apoi, la îndemnul mai multor „cocoane cinstite și înțelepte”, să ajungă la tipar.

Cartea, din care am extras azi o rețetă, avea subtitlul: „coprinde 190 rățete de bucate, prăjituri, creme, spume, jalatine, înghețate, și cum se păstrează, lucruri de iarnă toate alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice”. Cu ea se face începutul.

Dar să aflăm și rețeta promisă:

„După ce ai scos iepurelui cojocul, l-ai despintecat și l-ai grijit; opărește-l cu apă fiartă și mai silește-te prin ajutorul cuțitașului să-i scoți încă o piele; apoi împănează-l cu slănină, sară-l și frige-l în frigare. Pe urmă rumenește o lingură de făină și o lingură de unt, toacă vreo șase sardele desărate și curățate de solzi și de oase, cu o ceapă, nițică frunză de pătrunjel, și o coajă de lămâie bine mărunțită, pune-le în rântaș, prăjește-le puțintel, toarnă zeamă de carne, acrește cu zeamă de lămâie și lasă-l să scază. Scoate iepurele din frigare, taie-l în bucățele, pune-l în sos, mai fierbe-l puțintel, apoi dă-l la masă”.

Rețetă din volumul ”Carte de bucate” de Maria Maurer, Editura Jurnalul, 2006, volum cu o prefață de Simona Lazăr.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*