Revista presei: „Bucurie și blestem pe capul românilor”

Revista presei: „Bucurie și blestem pe capul românilor”

A început numărătoarea inversă pentru milioane de români, care așteaptă să vadă cu ochii lor efectele măsurilor adoptate de Guvernul Dăncilă. Peste o săptămână va intra în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 937/2018, potrivit căreia salariul minim brut va crește de la 1.900 la 2.080 de lei. Angajații cu studii superioare se vor bucura de o creștere mai mare, primind un salariu diferențiat de 2.350 de lei. Pentru ca toate aceste modificări să fie puse în aplicare, toți angajații vor fi obligați să semneze contracte noi de muncă, precizează A1.

Pe de altă parte, plafonarea prețurilor pare să fie noul hobby al guvernanților români. Regulile economiei de piaţă nu par să fie pe placul actualei puteri. Guvernanţii noştri se inspiră parcă din modelul falimentar de conducere a Venezuelei şi iau în calcul plafonarea preţurilor la mai multe alimente.

După plafonarea prețului la gaze, lucru anunțat mai întâi de Eugen Teodorovici, iată că a venit rândul lui Petre Daea să vorbească despre plafonarea prețurilor la anumite produse. Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creşterii preţului la produsele de bază, anunță ANTENA3.

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franţa, pentru limitarea creşterii exagerate a preţurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piaţa naţională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar.

Ministerul Agriculturii nu precizează ce înseamnă „creştere exagerată a preţurilor” şi nici ce înţelege prin alimente de bază. CAPITAL amintește cazul Venezuelei, stat care se confruntă în prezent cu o criză uriaşă de alimente şi medicamente, asta după ce statul a instituit controlul preţului la alimente, aducându-le sub nivelul real dictat de piaţă.

De asemenea, ADEVĂRUL amintește că Franţa a adoptat, în octombrie, din a doua încercare, o nouă lege a agriculturii, care îşi propune să rezolve dezechilibrul de putere apărut în lanţul de aprovizionare. Aplicarea noii legi a fost însă amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezii nemulţumiţi de creşterea costului vieţii.

Plafonarea preţului la gaze naturale prin ordonanţa de urgenţă de vineri îngrijorează Comisia Europeană, care atrage atenţia României că intervenţiile inoportune şi distorsionate pe piaţă periclitează dezvoltarea producţiei offshore, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Purtătorul de cuvânt al CE nu s-a referit şi la celelalte măsuri adoptate de Guvernul Viorica Dăncilă, dar a promis că ordonanţa va fi analizată în detaliu.

„Comisia Europeană a luat la cunoştinţă asupra proiectului de ordonanţă de urgenţă din România privind preţul la gaze, anunţat pe 18 decembrie 2018. Acum CE va analiza în detaliu acest proiect (compatibilitatea acestuia cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale, Directiva privind electricitatea)“.

GÂNDUL rezumă lucrurile cam aşa: până pe 18 decembrie, statul – deşi nu a excelat în grija faţă de companiile la care este acţionar – a avut grijă să îşi completeze veniturile la buget, solicitând companiilor din energie dividende suplimentare consistente. După 18 decembrie, statul pare că vrea să ia nu numai lâna de pe oaie, ci chiar pielea cu totul. A impus companiilor, prin ordonanţă de urgenţă, o taxă de 2% din afaceri şi cedarea unei treimi din rezervele acumulate. Asta după ce, oricum, plătesc dividendele suplimentare.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*