Trei dictatori și iubirile lor discrete

Trei dictatori și iubirile lor discrete

Marii lideri politici ai secolului XX, cei care au luat decizii majore pentru soarta lumii, au avut și o viață personală pigmentată cu evenimente de natură sentimentală și amoroasă, acoperite de multă discreție. Cu toate acestea, există documente și au existat martori care să ateste legături afective lipsite de orice dubiu, care demonstrează că și conducătorii marilor puteri ale lumii sunt oameni cu slăbiciuni, la fel ca orice om obișnuit.

Lenin și Stalin, îndrăgostiți până peste cap

Marele lider al bolșevicilor și primul „premier” al URSS, Vladimir Ilici Lenin (1870-1924), s-a căsătorit în 1898 cu Nadejda Krupskaia, politiciană și revoluționară vizionară, aidoma bărbatului ei. S-au cunoscut cu prilejul unor întâlniri politice, în 1896. Apoi, ambii au fost arestați și duși în Siberia, dar autoritățile le-au permis să fie împreună numai dacă se căsătoresc. Ei au devenit „soț și soție” dar Nadejda scria în memoriile ei că relația lor era „mai mult una de muncă decât una de dragoste”.

Inessa Armand

În biografia lui Lenin a existat, totuși o femeie pe care acesta ar fi iubit-o cu adevărat, și-anume, franțuzoaica Inessa Armand (1874-1920), o comunistă care a trăit mai mult în Rusia. Ea s-a întâlnit cu Lenin în 1908, stabilind împreună activitatea organizațiilor de stânga din Occident. Hăituită și arestată, Inessa a reușit să scape de poliția politică și a locuit cu Lenin și soția acestuia un timp, în Galicia (la granița dintre Polonia și Ucraina). Această ipotetică iubită a lui Lenin a fost foarte activă în guvernul provizoriu, după abdicarea țarului Nicolae al II-lea (martie 1917), dar a murit de holeră în Caucaz, în 1920, la 46 de ani.

Iosif Visarionovici Stalin (1878-1953), liderul URSS din 1922 până în 1953, a avut două neveste. Prima a fost Ekaterina Șvanidze (originară tot din Georgia), cu care s-a căsătorit în 1906, la o biserică din Tiflis. Din relatările lui Stalin reiese că Ekaterina a fost o mare iubire a lui și că, odată cu moartea ei prematură, în 1907 (la 22 de ani), și-a pierdut „toată căldura umană”. De altfel, rudele ei au pierit în timpul „Marii purificări” ordonate de Stalin…

A doua nevastă a fost Nadezhda Alliluieva (1901-1932), cu care s-a însurat în 1919. Stalin fusese ascuns de tatăl ei, după evadarea din Siberia – așa s-au cunoscut. După o petrecere, a fost găsită moartă, în 1932. Oficial din cauza unei apendicite… Avea 31 de ani și unele bănuieli neconfirmate îl acuză pe Stalin de acel deces subit.

Dragoste cu năbădăi până la moarte

Liderul italian Benito Mussolini (1883-1945), care a condus guvernul între 1922 și 1943, s-a căsătorit cu Rachele Guidi în 1915 și au avut cinci copii. Numai că, „Ducele fascismului italian” a fost un mare iubitor de femei, iar printre cele mai celebre iubite ale sale au fost Margherita Sarfatti și Clara Petacci. Fiica unui evreu bogat, Margherita (femeie căsătorită), a început o relație cu Benito în 1911 și ulterior a devenit biograful lui.

Marea iubire a liderului fascist a fost însă Clara Petacci, cunoscută sub numele de Claretta Petacci (1912-1945), cu 29 de ani mai tânără decât „Il Duce”. La 27 aprilie 1945, pe când încercau să fugă în Elveția, Mussolini și Clara au fost prinși de o patrulă a partizanilor comuniști italieni, lânga Lacul Como. Au fost duși la Mezzegra și la 28 aprilie au fost executați prin împușcare. Uluitor este faptul că amantei i s-a propus să plece, deoarece era prea tânără, dar Clara a preferat să moară alături de iubitul ei. În ziua următoare, cadavrele lui Mussolini și Petacci au fost duse în Piazzale Loreto din Milano și atârnate cu capul în jos în fața unei benzinării. Cadavrele au fost fotografiate în timp ce mulțimea și-a revărsat furia asupra lor.

surse: magazin.ro, wikipedia.org., historia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*