De astăzi, pungile din plastic se înlocuiesc  cu sacoşe biodegradabile

De astăzi, pungile din plastic se înlocuiesc cu sacoşe biodegradabile

Autorităţile române se aliniază cerinţelor europene în ceea ce priveşte reducerea cantităţii de ambalaje din plastic generate de consumatori, prin interzicerea folosirii pungilor de plastic subţiri cu mâner.

Legea, care transpune o directivă europeană, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, astfel că de miercuri, 2 ianuarie trebuie să găsim alt tip de sacoşe pentru cumpărături, a anunțat Radio România Actualități.

Marile magazine s-au pregătit deja pentru acest moment, înlocuind toate produsele din plastic cu sacoşe biodegradabile, unele dintre acestea fiind produse în România, din plante. Punga biodegradabilă este mai prietenoasă cu mediul, spre deosebire de cea din plastic, care o dată aruncată, se descompune în elemente toxice, care ameninţă biodiversitatea ecosistemelor. În cazul în care nu respectă noua interdicţie, comercianţii riscă amenzi cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei.

Introducerea pe piaţa naţională a pungilor din plastic subţiri este interzisă încă de la începutul lunii iulie a anului trecut, o dată cu intrarea în vigoare a legii privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Potrivit actului normativ, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională pungi de transport din plastic biodegradabile au obligaţia de a le eticheta, iar cei care comercializează produse în ambalaje reutilizabile au obligaţia de a primi aceste ambalaje la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului. Pungile de transport din plastic subţire şi foarte subţire, fără mâner, nu fac însă obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piaţa naţională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*