Primele decese cauzate de virusul gripal

Primele decese cauzate de virusul gripal

În primele zile ale anului 2019 au fost confirmate nu mai puțin de 5 decese cauzate de virusul gripal. Specialiștii Institutului de Sănătate Publică (INSP) au anunțat decesele la persoane cu vârste între 33 și 70 de ani.

Astfel, primul deces în România a fost înregistrat chiar pe 1 ianuarie 2019, confirmarea fiind făcută pe 3 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 53 de ani, din județul Galați, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal. Următorul deces a fost înregistrat pe 3 ianuarie, confirmarea fiind făcută pe 8 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 47 ani, din județul Mureș, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiții medicale preexistente cunoscute și nevaccinat antigripal.

Pe 7 ianuarie, specialiștii au înregistrat 3 decese: o femeie de 51 ani, din județul Galați, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente și antecedente vaccinale antigripale necunoscute; bărbat de 33 ani, din județul Arad, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiții medicale preexistente cunoscute și nevaccinat antigripal; bărbat de 70 ani, din județul Mureș, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal.

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Gripa se poate transmite ușor de la o persoană la alta: prin contactul direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut; prin contactul indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating zona nasului sau gurii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*