Șase elevi din Dej au devenit „Cercetători ai tornadelor”

Șase elevi din Dej au devenit „Cercetători ai tornadelor”

O echipă formată din 6 elevi din clasa a VII-a C de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Dej participă anul acesta la proiectul internațional “Detectivii climei”, lansat de Agenția Spațială Europeană.

Echipa formată din Vlad Cîmpean, Miriam Füstös, Beatriz Morariu, Raul Sătmar, Denisa Szakacs și Alexandru Țucui este coordonată de profesoarele Daniela Țîra și Lucia Săplăcan.

Documentația proiectului a fost analizată de către Prof. Univ. Dr. Javier Amezcua de la Universitatea Reading din Marea Britanie, care a considerat proiectul foarte interesant și a primit, pe data de 9 ianuarie 2019 un feedback și confirmarea de participare.
Mult succes întregii echipe!

Proiectul ESA Climate Detectives, care a luat startul la începutul lunii octombrie 2018, se desfășoară pe parcursul întregului an școlar. Elevii sunt invitați să identifice o problemă climatică prin observarea mediului înconjurător local și au sarcina să o investigheze pe post de “detectivi ai climei” prin folosirea imaginilor de satelit sau prin măsurători locale. Pe baza rezultatelor, echipele vor putea propune soluții pentru monitorizarea acestor probleme sau pentru conștientizarea publicului. În colaborare cu birourile ESERO, la faze cheie ale proiectului, experți din domeniul observației Terrei și al climei vor sprijini echipele prin oferirea de feedback. Toate echipele participante vor împărtăși rezultatele prin intermediul unui site web dedicat.

Proiectul are ca scop dezvoltarea și aprofundarea deprinderilor și cunoștințelor STEM ale elevilor și stimularea creativității lor, a gândirii lor critice și a spiritului lor de initiative, de a îmbunătăți cunoștințele lor despre problemele climatice si de a le schimba în mod pozitiv atitudinile care pot influența această temă.

Un set de resurse curriculare a fost dezvoltat de către Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a încuraja și motiva participarea elevilor și pentru a le îmbunătăți cunoștințele despre climatul Terrei. Aceste resurse acoperă teme precum ar fi vremea și clima, anotimpurile, atmosfera, precum și dezastrele natural și cele provocate de către om.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*