Legea care a scos tâlharii din puşcării: politicienii aruncă vina unii pe alţii

Legea care a scos tâlharii din puşcării: politicienii aruncă vina unii pe alţii

Guvernul Dănclă dă vina pe Guvernul Cioloş. Puterea dă vina pe Opoziţie. Iohannis vrea soluţii, nu vinovaţi, după ce porţile puşcăriile au fost deschise. Numai că soluţii miraculoase nu există: chiar dacă va fi abrogată, legea recursului compensatoriu, care a scos peste 14.000 de tâlhari din puşcărie, îşi va face efectele în continuare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a discutat, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă despre Legea recursului compensatoriu, iniţiată de Guvernul Cioloş, dar rescrisă din temelii de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Proiectul a scos din puşcării peste 14.000 de deţinuţi înainte de termen, iar mulţi dintr ei s-au întors în celulă, după ce au săvârşit tâlhării şi crime.

Minsitrul Justiţiei încă nu are o soluţie. „Luni dimineaţă facem propuneri legislative şi non-legislative“, a anunţat Tudorel Toader. Avocata Elenina Nicuţ susţine că nu există soluţii care să oprească imediat valul de liberări condiţionate. „Legea recursului compensatoriu are statut de lege penală mai favorabilă, care se aplică şi retroactiv. Deci chiar dacă Guvernul abrogă luni prin ordonanţă de urgenţă legea, efectele ei rămân: cei care sunt acum în puşcării, dar şi cei care sunt judecaţi în prezent pentru diverse fapte penale vor beneficia şi după abrogarea legii de clemenţă, deci vor avea pedepse reduse cu 20%. Doar cei care vor comite fapte penale după abrogarea legii nu vor mai beneficia de zile scăzute din pedeapsă“, a explicat Elenina Nicuţ pentru ziarul „Adevărul“.

Până să vină cu soluţii, Tudorel Toader a aruncat vina pe Opoziţie, deşi realitatea e fix pe dos. Ministrul Justiţiei a spus că legea recursului compensatoriu a fost adoptată şi cu voturile PNL şi USR, nu doar cu voturile PSD. Statistica votului final, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, arată că un singur liberal a votat „pentru“ – Ioan Cupşa. În rest, PNL şi USR au votat în bloc „împotrivă“. Voturile „pentru“ au venit de la PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PMP s-a abţinut.

Ipocrizia PSD: graţierea rezolva problema!

La scurt timp, PSD a ieşit la atac pe tema recursului compensatoriu, reamintindu-i lui Klaus Iohannis că el a promulgat legea. „Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roşie protesta în stradă să nu se dea graţiere pentru deţinuţii non-violenţi, soluţia care rezolva problema aglomeraţiei din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranţa cetăţenilor“, se arată într-un comunicat al PSD. Ceea ce nu spune PSD e că legea a fost atacată la CCR de PNL, dar judecătorii constituţionali au repsins seziarea. Ulterior, legea a ajuns la Cotroceni. Într-adevaăr, şeful statului putea să o întoarcă o singură dată în Parlament, dar statistica ne arată că ar fi fost în zadar. În ultimii doi ani, de când PSD are majoritate îăn Parlament, toate legile întoarse de Iohannis în Parlament au fost retimise la Cotroceni exact în forma iniţială, deci majoritatea PSD-ALD-UDMR l-a ignorat de fiecară dată pe şeful statului.

Citeste mai mult: adev.ro/plfqqw

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*