Super Luna Sângerie, un fenomen astronomic deosebit

Super Luna Sângerie, un fenomen astronomic deosebit

Oamenii din America de Nord, America de Sud, Africa de Vest și mare parte din Europa vor putea să se bucure pe 20 ianuarie de Super Luna Sângerie, următoarea eclipsă totală de Lună Sângerie va fi abia în 2021. În România, eclipsa va putea fi văzută la ora 06:41 AM, deci va trebui să te trezești foarte devreme dacă vrei să o prinzi.

Super Luna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziția Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

Atunci când ne referim doar la Luna plină, avem un maxim de luminozitate a Lunii, care se va vedea cu circa 12% mai mare decât în mod normal, iar strălucirea acesteia va fi mai mare cu circă 16%.

Deoarece forța mareelor scade cu cubul distanței Pământ-Lună, procentul de mărire al acestei forțe în faza de super lună față de medie devine 18%.

Faza totală a eclipsei va fi cu trei sferturi de oră mai scurtă decât eclipsa de Lună Sângerie din 2018 (când a durat o oră și 43 de minute, cu patru minute mai puțin față de maximul de timp pe care îl poate atinge acest fenomen). Eclipsa totală din 2018 rămâne însă cea mai lungă din secolul douăzeci și unu.

Eclipsa se va vedea cel mai bine în America de Nord și America de Sud, unde Luna va avea o spectaculoasă culoare sângerie. Cu toate astea, va putea fi văzută și în anumite zone din Africa și din Europa – atunci când Luna va apune, adică dimineața. Pentru mare parte din Asia și pentru întreaga Australie însă, eclipsa nu va fi vizibilă deloc.

Luna va căpăta o culoare sângerie în timpul eclipsei. Acest lucru se va întâmpla din cauza efectului Rayleigh Sccattering, în care benzile de lumină verde și violet ajung să fie filtrate prin pânza atmosferică, rămânând cele roșii, care au o lungime de undă ceva mai mare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*