Presa despre: Dragnea scapă de condamnare cu o Ordonanță de Urgență

Presa despre: Dragnea scapă de condamnare cu o Ordonanță de Urgență

Nu a reușit cu grațerea și amnistia, dar ministrul Justiției Tudorel Toader a găsit soluția prin care mulți condamnați din ultimii patru ani, printre care și președintele PSD Liviu Dragnea, vor putea scăpa de sentințele judecătorilor. Ordonanţa anunţată de Toader nu are bază constituţională şi ajută PSD să-l scape pe Dragnea de condamnarea din Dosarul Referendumului, susține Opoziţia.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat, duminică seară, că are draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Potrivit ministrului Justiției ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014, anunță JURNALUL NAȚIONAL. De asemenea, Tudorel Toader a mai spus că numai premierul Viorica Dăncilă va hotărî când va decide să dea proiectul de ordonanță spre adoptare în Parlament.

Dacă prin OUG se va extinde termenul actual de 30 de zile, ar apărea baza legală pentru invalidarea tuturor sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu anul 2014. CAPITAL susține că este vorba inclusiv de condamnarea lui Liviu Dragnea în Dosarul Referendumul.

ROMÂNIA LIBERĂ amintește că CCR a admis pe 7 noiembrie 2018 sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte și a constatat existența unui conflict între Parlament și Curtea Supremă. Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or, ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

Decizia Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

USR afirmă, după OUG anunţată de ministrul Justiţiei privind contestarea deciziilor date de completuri nelegal constituite, că „istoria se repetă” şi că Liviu Dragnea „scapă de condamnarea în dosarul Referendumul” şi alături de el, „toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani”, anunță ADEVĂRUL. „La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!”, conchide USR.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, citat de GÂNDUL, a reacționat și a spus că o astfel de ordonanță este neconstituțională. De asemenea, liderul liberalilor a mai spus că „PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnați și pentru cei necondamnați”. Liderul liberal a adăugat că PSD are obsesia amnistiei și grațierii, iar pentru că nu au reușit să emită o astfel de OUG acum caută diferite forme de grațieri și amnistii.

sursa: ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*