Efectele deprecierii leului: românii pierd, statul câștigă!

Efectele deprecierii leului: românii pierd, statul câștigă!

Deprecierea leului din ultimele săptămâni nu îi afectează doar pe cei care au rate şi chirii în euro. Acest lucru are impact asupra întregii economii. Banca Naţională a cotat, joi, moneda unică europeană la 4 lei şi 75 de bani, însă la casele de schimb un euro se vinde chiar şi cu 4 lei şi 78 de bani. Este al 10-lea record negativ pe care moneda naţională l-a înregistrat față de euro de la începutul acestui an.

Deprecierea leului are impact asupra economiei în ansamblu. Şi asta deoarece cumpărăm multe produse din Uniunea Europeană. În primele 11 luni din 2018, valoarea a fost de peste 57 de miliarde de euro, din care alimentele au reprezentat aproape 48 de miliarde de euro.

„Având în vedere că noi consumăm o mare parte din bunurile de pe piaţă din import, preţurile acestora este influenţat de cursurile de schimb şi practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai mulţi bani, artificial creaţi, cu care cumpărăm bunuri de consum din import, preţurile acestora cresc, leul se devalorizează, există un alt imbold pentru a scumpi aceste produse”, afirmă pentru Digi24, Bogdan Glăvan, economist.

Producătorii români nu pot însă să ofere alternative pentru produsele pe care le cumpărăm din străinătate. Asta înseamnă că vom continua să importăm mult şi cum cea mai mare parte a mărfurilor vine din Uniunea Europeană, vom da lei pentru a cumpăra produse în euro. Adică, în final, vom plăti mai mult pentru aceleaşi produse.

Efectul va fi unul de atragere a atenţiei în primul rând, de temperare a apetitului pentru consum, dar nu într-o manieră agresivă, deocamdată. Vorbim de o fluctuaţie de ordinul a 2-3 procente faţă de intervalul în care ne situăm în mare parte anul trecut.

„Câtă vreme politica de cheltuieli, de deficit bugetar, de cheltuială iraţională va continua, atâta vreme în economie vor fi prea mulţi lei în comparaţie cu producţia noastră şi atâta vreme leul se va devaloriza şi preţurile vor creşte”, mai spune Bogdan Glăvan.

Creşterea preţurilor are însă şi un câştigător: bugetul de stat. Şi asta deoarece cu cat preţurile sunt mai mari cu atât şi TVA-ul colectat de stat este mai mare.

digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*