Bugetul pe 2019 dezavantajează toate primăriile, dar mai ales pe cele mici

Bugetul pe 2019 dezavantajează toate primăriile, dar mai ales pe cele mici

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) că va lăsa toţi banii din impozitul pe venit autorităţilor locale, însă problema o constituie împărţirea acestora între primării, consilii judeţene şi fondul de reechilibrare.

Primăriile mici, dezavantajate

Teodorovici a anunţat că există în acest moment două formule şi că încearcă să mulţumească „pe cât mai multă lume“, menţionând că astfel de discuţii există de peste 20 de ani. Ministrul a menţionat că 100 la sută din impozitul pe venit înseamnă 5 miliarde de lei în plus care rămân la autorităţile locale. După noile calcule efectuate de către Ministerul Finanţelor, urmează ca bugetul pe 2019 să fie făcut public astăzi.

Scandalul a pornit de anul trecut, după „revoluţia fiscală“ gândită de fostul ministru de Finanţe Ionuţ Mişa. Mai exact, pentru a compensa trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, guvernul a redus impozitul pe venit de la 16 la sută la 10 la sută. Or, acest lucru a dus la scăderea veniturilor autorităţilor locale. Acum, însă, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 din Bucureşti şi preşedintele AMR, spune însă că acordarea tuturor banilor din impozitul pe venit este oricum prea mică. Acesta a afirmat că impozitul pe venit înseamnă doar 10 la sută din bugetul naţional, însă primarii doresc cel puţin o treime din bugetul naţional.

De asemenea, din cei 100 la sută cât sunt banii colectaţi din impozitul pe venit, primarii cer cel puţin 66,8 la sută. Restul banilor se împart consiliilor judeţene şi fondului de reechilibrare. Un procent mai mare pentru primari înseamnă mai puţin pentru consilii judeţene, în vreme ce un fond de reechilibrare mai mic înseamnă venituri mai mici pentru primăriile mici, care nu se pot susţine singure din punct de vedere financiar. Primarii aşteaptă astăzi la ora 12 un răspuns din partea guvernului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*