Bilanț 2018, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj

Bilanț 2018, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram
Iancu” al județului Cluj, general de brigadă Ion Moldovan, a susținut miercuri, 30 ianuarie a.c., la sediul unității, o conferință de presă pe tema ”Evaluarea activității derulate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență în anul 2018”.

Redăm, în continuare, câteva din aspectele prezentate în cadrul conferinței de presă:

„În primul rând vreau să mulțumesc pentru sprijinul acordat unității
noastre în anul care a trecut și aș dori să vă prezentăm succint
câteva date și cifre ce reprezintă activitatea care am desfășurat-o în anul care a trecut. Vă pot spune de pe acum că statistic vorbind suntem în scădere comparativ cu anul anterior, dar cazuistica a rămas foarte variată și cred că am acoperit întreaga ca și atribuții ce însemnă răspuns la solicitările primite din partea cetățenilor.

Din fericire, nu am înregistrat evenimente care să implice un număr
ridicat de victime. Au existat intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat, descarcerare, care nu au depășit numărul de șase persoane care să necesite transportatul la spital. Un eveniment mai deosebit a fost înregistrat la un imobil de pe strada Oașului din municipiul Cluj-Napoca, unde au fost evacuate din cauza acumulării gazelor rezultate în urma unui incendiu peste 20 de persoane. Salvarea s-a realizat prin intermediul platformei de intervenție și lucru la înălțime, care vă pot spune că a fost utilizată la capacitatea maximă pe care o are” – a spus gen.de brigadă Ion Moldovan.

În anul 2018 s-a continuat programul de schimbare și îmbunătățire a
tehnicii de intervenție prin achiziționarea de autospeciale, ambulanțe și accesorii astfel că unitatea noastră a primit 3 ambulanțe SMURD, 2 autoscări, 2 autocamioane cu sistem hidraulic de încărcare, 1 container suport logistic multirisc, 1 container suport logistic pentru iluminare de 450 KVA, 2 containere pentru tabără mobilă sinistrați, 1 bucătărie mobilă, 1 autospecială transport în regim frigorific şi 1 autospecială transport efective la intervenție. Însă cu toate acestea, încă mai întâmpinăm dificultăți în ceea ce privește tehnica de intervenție și pentru acordare prim ajutor calificat.

 • Sperăm ca până la mijlocul acestui an să mai primim prin continuarea
  acestui program național și alte ambulanțe SMURD, atât echipajele de
  terapie intensivă mobilă cât și pentru cele de acordare a primului
  ajutor calificat. Sperăm ca prin primirea acestui ultim lot să se aducă un plus în activitatea noastră.

  Ca și o statistică vă pot spune că am acumulat în anul care a trecut
  1195 de zile, în care am fost obligați din cauza defecțiunilor tehnice să scoatem una sau mai multe ambulanțe SMURD din intervenție. Am avut perioade în care au fost scoase din intervenție până la 6 ambulanțe din totalul de 12 care le avem (incluzând în acest număr total și ambulanța SMURD de terapiei intensivă nou-născuți și transport neonatal. Cu același tip de probleme s-au confruntat în același timp și ambulanțele Serviciului de Ambulanțe Județean din pricina îmbătrânirii parcului auto.

  În ceea ce privește celelalte tipuri de tehnică și autospeciale primite, au fost implicate în exercițiul internațional desfășurat în București SEISM2018 și mai recent pentru sprijinul comunităților din județul Timiș, ca urmare a fenomenelor extreme din ultima perioadă.
  Unitatea noastră a primit 96,7 din bugetul alocat pe titlul I, însă pe ceea ce însemnă partea de investiții s-a alocat un procent de doar 2%, ceea ce ne obligă perpetuăm cu același probleme care le-am avut și în anii precedenți.

  O lată problemă care o înfruntăm este subdimensionarea numărului
  inspectorilor de prevenire. Pentru întreaga activitate de control,
  activități preventive și avizare/autorizare există pe județul nostru
  doar 14 specialiști, ceea ce reprezintă mult prea puțin având în vedere nevoile județului. Un exemplu care pot să vi-l ofer este necesitatea de a controla din punct de vedere al prevenirii incendiilor toate obiectele mari din toate domeniile de activitate: spitale, învățământ, comerț, organizarea evenimentelor cu afluență mare de persoane, etc. Aceste obiective trebuie controlate temeinic în fiecare an, iar personalul este în număr foarte mic pentru a putea verifica temeinic aceste obiective.

  Acest lucru este resimțit și în cazul activităților desfășurate la
  nivel național privind controalele în obiectivele de tip club,
  învățământ, turism, religios, șa., când nu putem acoperi toate
  obiectivele din județ și trebuie să alegem obiectivele unde considerăm că se înregistrează un pericol mai ridicat.

  Mai întâmpinăm dificultăți la avizarea/autorizarea școlilor unde sunt mișcate lucrurile destul de greu, prin prisma faptului că investițiile în unitățile de învățământ trebuie realizate de autoritățile locale și nu se fac direct de conducerea acestor unități.

  Sub dimensionarea este rezultatul ultimei restructurări desfășurate la nivel național, când s-au pierdut 21 de posturi de inspector din cadrul unității.

  Ne confruntăm în continuare cu deficit de personal, îndeosebi la nivelul punctelor de lucru nou deschise. Deși la subunitățile din municipiile Cluj-Napoca și Dej avem un procent de încadrare de peste 90%, înregistrăm deficit la celelalte subunități. Pe lângă acest fapt unitatea noastră este subdimensionată pentru ceea ce însemnă numărul și complexitatea misiunilor de la nivelul județului. Suntem în jur de 730, dar nevoia noastră ar fi de cca 900. Există în acest moment demersuri demarate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru a mări numărul de personal de la nivelul unității noastre și a celor din Iași, Timiș, Sibiu, ș.a.

  Misiunea pentru asigurarea primului ajutor calificat, evacuare în situații de urgență, prevenire și stingere a incendiilor din cadrul Festivalului de Muzică Untold rămâne misiunea cea mai solicitantă de la nivelul unității noastre. Pentru unitatea noastră reprezintă o obligație legală de asigura măsurile specifice pe timpul acestui festival, iar pentru personalul medical din cadrul UPU-SMURD reprezintă o înțelegere contractuală.

  Urmează să se înființeze n nou punct de lucru în comuna Chinteni și o stație SMURD în municipiul Gherla și suntem în discuții pentru
  identificarea unor locații la nivelul municipiului Cluj-Napoca în vederea operaționalizării a noi puncte de lucru.
  Sperăm ca în cadrul proiectelor demarate la nivel național să fie
  cuprins și un elicopter ușor pentru intervenție urbană care să fie
  operaționalizat în cadrul municipiului Cluj-Napoca.

  Nu în ultimul rând, doresc să amintesc aportul care îl au fondurile
  acumulate în urma campaniei de redirecționare a 2% din impozitul pe
  salariu pentru sprijinul activității SMURD, îndeosebi pentru reparațiile care sunt necesare pentru ambulanțele SMURD. De asemenea, amintim faptul că anul acesta este stabilit un termen restrâns în care se pot depune aceste formulare, adică până pe 15 martie.”

  Cooperarea și colaborarea foarte bună, cu toate instituțiile din județ, atât în situații de normalitate dar mai ales pe timpul intervențiilor, a avut ca rezultat misiuni îndeplinite cu succes și relații strânse mai ales cu celelalte componente din M.A.I dar și cu Spitalul Clinic Județean respectiv Serviciul de Ambulanță, partenerii noștri de zi cu zi.

  În ceea ce privește managementul comunicării, activitatea pe linia Informării și Relațiilor Publice din acest an a urmărit să răspundă tendințelor actuale din mass-media cu privire la activitatea unității noastre.

  În media locală, au fost raportate 1.889 de articole despre activitatea unității, s-au transmis 42 de comunicate și buletine informative și s-au organizat 6 briefinguri, conferințe de presă și evenimente publice.

  Sub aspectul dificultăților identificate putem să ne referim la faptul că anul 2018 a fost marcat, pe linia acordării primului ajutor medical de imposibilitatea de a menține în intervenție toate ambulanțele SMURD, astfel că am înregistrat 1.195 zile de nefuncționare a uneia sau mai multor ambulanțe deodată ( ex. în luna mai au fost scoase din intervenție 6 ambulanțe din totalul de 12 incluzând aici și ambulanța de neonatologie).

  La momentul actual, suntem încă deficitari la dotare cu tehnică, încă avem gărzi de intervenție care nu au cel puțin o autospecială nouă, intervenind cu cele vechi, care nu mai au eficienta de alta data și astfel timpul de ajungere la locul intervenției este destul de mare.

  De asemenea am întâmpinat greutăţi în anul 2018 pe linia segmentului de prevenire a situaţiilor de urgenţă, datorită numărului mic de personal din acest compartiment şi volumului foarte mare de muncă, care trebuie executat zi de zi, cumulat cu termenele de emitere a avizelor sau autorizaţiilor de securitate la incendiu” – se mai arată în comunicatul de presă transmis de Compartimentul Informare și PR al ISU cluj.

 • Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  *