Laptele, cornul și fructele s-au blocat în consiliile județene

Laptele, cornul și fructele s-au blocat în consiliile județene

În ultima săptămână a Semestrului I din anul școlar 2018-2019, Guvernul a pus pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 30 ianuarie 2019 proiectul de hotărâre prin care se poate debloca situația programului „Laptele, cornul și fructele în școli”. Potrivit notei de fundamentare, mai multe blocaje s-au creat după ce, în unele județe responsabilitatea achizițiilor pentru acest program, finanțat din fonduri europene, a fost preluată de consiliile județene de la consiliile locale.

Doar câteva consilii județene din țară s-au încumetat să declanșeze Programul laptele, cornul și fructele în școli în primul semestru, scrie edupedu.ro. Asta pentru că, dupa aprobarea și intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2018 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participarii României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, cei de la Ministerul Agriculturii (gestionarii programului) și-au dat seama că trebuie să modifice mai multe acte normative. Programul pentru şcoli al României va putea fi gestionat atât de către consiliile județene, cât și/sau de cele locale. Având în vedere că în prezent unele consilii județene au demarat implementarea, în timp ce alte consilii județene și locale așteaptă intrarea în vigoare a unui act normativ de implementare a Legii nr. 55/2018, dar și stabilirea unei proceduri de colaborare între aceste autorități.

Încă din 18 octombrie 2018 Consiliul Național al Elevilor atrăgea atenția că Programul cornul și laptele lipsește din școli. „Deși consiliile județene au sarcina de a contracta firme pentru asigurarea derulării programului ‘Laptele și cornul’, ce face parte din pachetul de măsuri pentru reducerea abandonului școlar”, unele autorități județene „tergiversează” întregul proces, arată CNE.

Elevii amintesc că abandonul școlar este în prezent de aproape 19%, iar ținta europeană este de a-l reduce la sub 10% până în anul 2020. „Dintre autoritățile județene incompetente, le enumerăm pe cele din: Constanța, Covasna, Dolj, Mehedinți, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Teleorman și Vâlcea. Pentru ca nepăsarea acestora să fie amplificată, din informațiile pe care le deținem, în unele zone distribuția va începe abia după 10 ianuarie 2019, la 4 luni după deschiderea școlilor”, se arată în comunicatul Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*