După ani și ani, Dejul va avea o centură ocolitoare!

După ani și ani, Dejul va avea o centură ocolitoare!

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe platforma informatică de achiziţii publice (SICAP) anunţul de participare pentru procedura de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Dej, în lungime de 5,45 kilometri.

Durata contractului va fi de 24 luni, din care 5 luni perioada de proiectare, 19 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi minim 36 de luni perioada de garanţie a lucrărilor. Structura și lucrările de drum cuprind două noduri rutiere, cinci pasaje și patru poduri, din care cel mai important este râul Someș. Valoarea estimată a proiectului este de peste 104,5 milioane de lei fără TVA.
„Necesitatea acestei investiţii constă în eliminarea traficului de tranzit (predominant greu şi foarte greu) din municipiul Dej care în lipsa unei variante ocolitoare ajunge la ora actuală în oraş pe relaţiile DN 1C (E58) şi DN 17 (E576)”, au anunţat reprezentanţii CNAIR, vineri, 1 februarie, citați de Mediafax.

Concret, anunțul făcut de Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere pentru licitarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru varianta de ocolire a municipiului Dej este de fapt materializarea demersurilor pe care le-a făcut în ultimele luni primarul Morar Costan, atât la Ministerul Transporturilor cât și la Guvern.

„Dat fiind faptul că Primăria Municipiului Dej are capacitatea administrativă și experiența necesare, accesând până în prezent fonduri europene pentru proiecte majore de îmbunătățire a mobilității urbane, infrastructură străzi, în valoare de peste 60 milioane de euro, pentru a urgenta realizarea obiectivului de investiție am propus Ministerului Transporturilor  prin adresa numărul 26595 din 23.10.2018 încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Dej și  CNAIR” – a declarat pentru dejeanul.ro, primarul Morar Costan.

Potrivit protocolului care va fi semnat în viitorul foarte apropiat, administrația dejeană își asumă următoarele acțiuni:
• identificarea proprietarilor de teren în vederea exproprierii pentru secțiunea de tronson- varianta de ocolire a municipiului Dej;
• demararea procedurilor necesare exproprierilor;
• realizarea ridicărilor topografice, respectiv întabularea și dezmembrarea parcelelor aferente în favoarea Statului Român;
• alipirea tuturor parcelelor aferente și realizarea planului topografic a întregii suprafețe a centurii de ocolire;
• emiterea autorizației de construcție de către Primăria Municipiului Dej.

„Prin răspunsul primit la adresa nr.26587 din 23.10.2018 înaintată de către Primăria Dej,  Direcției Generale Management și Strategie din cadrul Ministerului Transporturilor am avut confirmarea faptului  că varianta de ocolire a municipiului Dej este parte a Master Planului General de Transport  și va fi proiectată și construită la standard de drum expres ca parte din Drumul Expres Turda-Halmeu ”Someș Expres”, cu ramificațiile Dej-Bistrița, Nod Baia Mare-Baia Mare și Nod Livada-Petea” a mai spus primarul, subliniind că:

„În paralel cu procedurile de licitație pentru proiectare și execuție noi, administrația vom face tot ce depinde de noi pentru realizarea obiectivelor asumate prin protocol și din experiența proiectelor anterioare estimez că la finele acestui an lucrările vor demara și din acel moment în 2 ani Dejul va avea centura de ocolire. A venit momentul să depășim perioada întrebărilor, interpelărilor și a lamentărilor că nu se poate face nimic”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*