Propunere: pedepse mai mari pentru consumul de etnobotanice

Propunere: pedepse mai mari pentru consumul de etnobotanice

Un proiect de lege pentru incriminarea consumului de etnobotanice, un fenomen periculos care se răspândește foarte rapid în ultima vreme în rândul tinerilor, va fi inițiat și depus la Parlament de PNL, a anunțat, deputatul Florin Roman.

El a explicat că legislația românească nu consideră infracțiune folosirea acestor substanțe deși, în ultima perioadă, a cauzat mai multe decese, motiv pentru care trebuie stabilite pedepse mai mari decât o simplă amendă penală.

”Eu intuiesc că vom avea o foarte mare problemă în următorii ani. Avem 23 de decese în România, în ultimul an, din cauza consumului de etnobotanice și 32 de decese care au legătură și cu consumul de etnobotanice. La ora actuală legislația este severă, așa cum și trebuie, pentru drogurile clasice, în schimb legislația actuală este extrem de permisivă cu substanțele halucinogene. Lista acestor substanțe a crescut enorm, de la câteva zeci acum vorbim de sute și, practic, multe dintre aceste substanțe sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice. Dacă vă uitați și faceți o recenzie a deciziilor date de instanțele de judecată din Alba, fie că vorbim de Judecătorie, Tribunal sau Curtea de Apel, în ultimele două luni nu a fost nicio condamnare, toți au fost fie achitați, fie au primit amendă penală, iar judecătorii au dreptate pentru că legislația românească nu consideră infracțiune folosirea acestor substanțe extrem de periculoase. Iar ceea ce se întâmplă în rândul tinerilor și în zona școlilor va trebui să constituie un semnal de alarmă foarte serios pentru toată lumea”, a declarat deputatul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*