Ministerul Sănătății va  implementa programul „Vitamina D”

Ministerul Sănătății va implementa programul „Vitamina D”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, după adoptarea bugetului pe anul 2019, va fi implementat un program naţional care să asigure gratuit vitamina D copiilor, dar şi persoanelor cu deficit, informează AGERPRES. Pintea susţine că ministerul Sănătăţii va finanţa aparatura necesară în spitalele publice pentru a determina carenţa de vitamina D.

„Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţia României să aibă nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficienţă. (…) Programul acesta naţional va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară”, a declarat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai spus că specialiştii din cadrul comisiei de Sănătate analizează, în acest moment, care vor fi criteriile de eligibilitate în cadrul programului, dar şi care va fi bugetul proiectului.

Ministrul Sănătăţii spune că insuficienţa de vitamina D are mai multe efecte negative.

„Carenţele de vitamina D sunt cunoscute. La copii dau rahitism, la adulţi osteoporoză. Pot să dea şi anumite forme de cancer de prostată colon, boli autoimune”, a explicat Sorina Pintea.

Liviu Dragnea a declarat duminică seară, după discuţiile despre buget, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.


În 2019, Ministerul Sănătăţii continuă şi alte proiecte

„Continuăm programul de diabet juvenil prin implementarea a 3.500 de senzori prin monitorizarea glicemiei. (…) Vom începe cu copiii, după adulţii. Sunt aproximativ 41.000 de persoane care sunt cuprinse în acest program. Este vorba şi despre finanţarea testului panorama de femeile însărcinate”, a precizat Pintea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*