Proiect de lege: Compensații financiare pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Proiect de lege: Compensații financiare pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției și consultat de g4media.ro, persoanele deținute în perioada 24 iulie 2012 – 19 octombrie 2017, și care nu au beneficiat de recursul compensatoriu, ar putea primi 5 lei compensație financiară pentru fiecare zi câștig neacordată.

În 19 octombrie 2017 a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, în baza căreia au fost eliberați până în prezent peste 14.000 de deținuți. Această lege prevede că persoanele care au stat după gratii în condiții improprii – precum igrasie, mai puțin de 3 metri cubi aer etc – beneficiază de o reducere cu 6 zile a pedepsei la fiecare 30 petrecute în penitenciar.

Potrivit noului proiect de lege al Ministerului Justiției privind compensațiile financiare, deținuții care au executat pedeapsa în condiții necorespunzătoare, dar care au fost eliberați înainte de data de 19 octombrie 2017, ar putea beneficia de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi putut să o câștige în baza legii recursului compensatoriu.

Potrivit sindicaliștilor din penitenciare, 90.000 de deținuți ar fi în această situație. Mai mult, Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare, a estimat pentru g4media.ro că impactul bugetar al noii legi s-ar ridica la 70.000.000 de lei (aproape 14,8 milioane de euro).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*