Ghiozdan  cu manuale și rechizite, pentru fiecare elev din țară!

Ghiozdan cu manuale și rechizite, pentru fiecare elev din țară!

Conform Constituției, învăţământul obligatoriu este gratuit. Se știe însă, că părinţii trebuie să plătească în fiecare an rechizitele copiilor, uneori chiar şi manualele. Ministrul Educaţiei spune că situaţia se va schimba, iar elevii vor primi la începutul fiecărui an şcolar un ghiozdan cu toate rechizitele necesare.

“Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. Să asigurăm educaţia gratuită, aşa cum spune Constituţia. În acest ghiozdan trebuie să fie manualele pentru care se dă examen, limba romana, matematica etc, şi rechizitele care sunt necesare pe un an întreg. Nivelul este cam de 100 de euro pentru fiecare ghiozdan. Aici o să existe un echipament de sport, care se va acorda cu ajutorul unor vouchere, pentru că este foarte greu să cumperi pentru fiecare copil în parte”, a afirmat ministrul Educaţiei, citat de portalinvatamant.ro

În prezent, o parte dintre elevi primesc rechizite, distribuite prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. Elevii trebuie să fie înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, la cursuri de zi, iar venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, să fie de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Noul proiect va asigura rechizite pentru toţi elevii, iar valoarea acestora, pentru fiecare copil, va fi de 100 de euro. Părinţii vor primi şi câte un voucher pe care îl vor putea folosi la achiziţionarea echipamentului de sport pentru copiii lor, conform declaraţiilor ministrului Educaţiei.

Anul trecut au beneficiat 16% din numărul total de elevi din România de acest program, iar în urmă cu doi ani, 20%. Fișa proiectului arată numărul exact de elevi, dar și alocările estimate pentru următorii ani. Costurile per elev au fost de 15 lei în învățământul primar și 21 de lei în cel gimnazial.

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*