În România, doar 3 din 10 bolnavi de cancer au posibilitatea să facă radioterapie

În România, doar 3 din 10 bolnavi de cancer au posibilitatea să facă radioterapie

Celor mai mulţi dintre bolnavii de cancer le este refuzată ultima şansă la viaţă, în România. Doar trei din zece români care au nevoie de radioterapie beneficiază de acest tratament. Avem cele mai puţine aparate din UE. În timp ce media europeană este de cinci aparate la un milion de locuitori, la noi există unul la un milion, incluzându-le aici şi pe cele din sistemul la privat.

„Avem în mod optim în tratament undeva între 200-220 de pacienţi zilnic. E o uzină, ştiu, da şi din păcate lucrurile nu se desfăşoară aşa cum ne-am dori. Iradiem aproximativ 30% din pacienţi care au indicaţie de radioterapie, dar ce facem cu cei 70% din pacienţi care nu ajung niciodată la radioterapie? Dacă ne-am permite să glumim, nu e cazul cu o chestiune atât de serioasă, am putea să spunem că nu e nicio problemă, se tratează toţi la Viena sau la Istanbul. Ceea ce evident nu este adevărat”, spune dr. Mircea Savu, Institutul Oncologic Bucureşti.

Programul naţional de oncologie primeşte cele mai multe fonduri de la Casă. Anul trecut o treime din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost mers în acest program şi doar 11% în radioterapiei.

– 4.351.000.000 bugetul CNAS alocat programelor de sănătate
– 1.560.000.000 bugetul alocat de CNAS pentru programul naţional de oncologie
– 183.000.000 bugetul alocat de CNAS pentru radioterapie

„Toată lumea cere molecule. „Vreau să fac tratament cu ultimele substanţe”. Foarte rar se întâmplă ca pacienţii să spună vreau să fiu iradiat în cele mai bune condiţii posibile. Dacă în ceea ce priveşte citostaticele lucrurile decurg oarecum mai simplu, da. Le cumpără cineva, le distribuie (…) În ceea ce priveşte radioterapia e nevoie de mai mulţi paşi – anumite clădiri (…) şi mai ales de pregătirea personalului de specialitate”, adaugă dr. Mircea Savu, Institutul Oncologic Bucureşti.

Sursa: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*