Revista presei: Scene de râsu’-plânsu’, cu parlamentarii și bugetul

Revista presei: Scene de râsu’-plânsu’, cu parlamentarii și bugetul

Împotriva voinței lui Liviu Dragnea, patru parlamentari PSD și ALDE au votat pentru un amendament al opoziției care dă peste cap calculele bugetare ale coaliției. Amendamentul opoziției privind dublarea alocației pentru copii a fost adoptat de Plenul reunit al Parlamentului cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă”. Deci acesta nu ar fi trecut fără votul unora dintre parlamentarii PSD-ALDE-UDMR care, în comisii au votat împotrivă. Alții au recurs la un truc.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, cu scandal un amendament al PNL prin care alocaţiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 martie. Amendamentul a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Potrivit situaţiei votului, în favoarea amendamentului s-au exprimat parlamentari şi de la PSD, ALDE şi UDMR, afirmă COTIDIANUL.

Practic, susține CAPITAL, Liviu Dragnea trebuie să majoreze alocațiile copiilor pentru că trei parlamentari au sfidat disciplina de partid și au votat „pentru“. Amendamentul propus în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului de către PNL, care prevedea dublarea alocaţiilor de la 84 de lei la 150, pentru copiii de peste doi ani şi de la 200 la 300 pentru cei sub această vârstă, a fost adoptat cu 123 de voturi pentru şi 119 împotrivă. Acesta fusese miercuri respins în Comisiile reunite de Buget Finanţe şi Bănci.

De fapt, explică EVENIMENTUL ZILEI, parlamentarii de la cele trei formațiuni au votat pentru, iar ații și-au scos cartelele sau au ieșit din sală, să nu apară că au votat împotrivă. După ce Senatul a respins proiectul de lege privind mărirea alocației pentru copii, liberalii au lansat o listă a rușinii în mediul online, pe Facebook, iar parlamentarii Puterii au fost bombardați de mesaje dure de la cetățeni. Pentru a evita să apară și după acest vot pe lista rușinii cu cei care se pronunță împotriva creșterii alocațiilor pentru copii, care îi expunea la furia oamenilor în teritoriu, unii dintre ei au recurs la acest truc.

Tot plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, amendamentele la bugetul Sănătăţii pe 2019 destinate mai multor programe naţionale, finanţarea fiind făcută prin reducerea bugetelor SRI şi SPP, dar şi al Ministerului Finanţelor. Un amendament iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, vizează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 295.000.000 lei pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste markeri tumorali, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Finanţarea va fi asigurată prin diminuarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu aceeaşi sumă. Acest amendament a fost adoptat cu 211 voturi „pentru” şi 106 „împotrivă”. Dacă s-ar fi interesat domnul Dragnea, ar fi aflat că în România, dacă te duci la medicul de familie, vitamina D e gratuită, a acuzat opoziția.

Plenul Parlamentului a adoptat, joi, un amendament în baza căruia bugetul SRI se diminuează cu 295 de milioane de lei, de la titlul „Cheltuieli de personal”.
Amendamentul, respins iniţial la nivelul comisiilor de specialitate, a fost iniţiat de parlamentarii PSD şi a fost adoptat cu 213 de voturi pentru şi 115 împotrivă, afirmă ADEVĂRUL. „Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informaţii, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 Cheltuieli de personal. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Serviciului Român de Informaţii”, prevede amendamentul adoptat.

Banii au fost alocați Ministerului Sănătății pentru programele propuse de Liviu Dragnea, printre care Vitamina D, conform agențiilor de presă. Și SPP pierde 50 milioane de lei, iar SIE – 30 de milioane de lei, potrivit unor amendamente votate joi seară de plenul Parlamentului.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, că bugetul va fi întors în parlament de către președintele Klaus Iohannis din cauza diminuării, prin amendamente admise, bugetelor SRI și SPP pe anul 2019, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Intervenţia mea este legată de amendamentele admise pentru SRI şi SPP. Vreau să vă atenţionez asupra unui lucru, l-aţi înşelat pe preşedinte (n.r. – Klaus Iohannis). Aceste bugete au fost prezentate preşedintelui în urma analizei sarcinilor pe care aceste instituţii le au în 2019.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*