Ministrul Fondurilor Europene vrea apă potabilă și canalizare în toate localitățile

Ministrul Fondurilor Europene vrea apă potabilă și canalizare în toate localitățile

România are, în premieră, un buget foarte mare pentru investiţii, de zece miliarde euro, iar 55 – 60% din finanţare este asigurată din fonduri externe nerambursabile, a declarat luni ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

În ceea ce priveşte serviciile de utilitate publică, nu va mai exista nicio localitate în România care să nu aibă alimentare cu apă potabilă: „Spun asta pentru că la nivelul întregii ţări se lucrează la Masterplanul II pe infrastructura de mediu, care vizează introducerea serviciului public de apă potabilă şi partea de apă uzată. Conform reglementărilor impuse de Uniunea Europeană, se alimentează cu apă ,cu finanţare din fonduri europene, orice localitate care are cel puțin 50 de locuitori. De asemenea, orice aglomerare cu 2.000+ locuitori beneficiază de canalizare. Încercăm să discutăm cu Comisia Europeană, ca să schimbăm acordul de parteneriat şi să putem să finanţăm inclusiv partea de alimentare cu gaze“. Plumb a subliniat că, într-un an şi jumătate, au fost recuperate întârzierile şi din punct de vedere al aducerii banilor europeni în ţară; în prezent, ne situăm la media europeană – „Practic, în România, în momentul de faţă, au intrat 13 miliarde euro, opt miliarde euro fondurile europene structurale şi de investiţii şi cinci miliarde euro plăţile directe“.

Ministrul Fondurilor Europene a mai menţionat că politica de coeziune este foarte importantă, ca principal instrument de dezvoltare la nivelul UE, deci şi în România – „Reducerea decalajelor între regiunile mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate, între sate şi oraşe, nu vrem să mai rămână doar la nivel declarativ. Am reuşit să mai reducem din ele (şi cu sprijinul fondurilor europene). De aceea, în ceea ce priveşte politica de coeziune, pot da asigurări că pachetul legislativ este în dezbatere. Este vorba despre cadrul în baza căruia putem aduce bani europeni în România, din 2021“.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*