Marş cu torţe şi ţinute medievale la Cluj, la 576 de ani de la naşterea lui Matei Corvinul

Marş cu torţe şi ţinute medievale la Cluj, la 576 de ani de la naşterea lui Matei Corvinul

Sute de persoane cu torţe aprinse în mâini şi având în frunte bărbaţi îmbrăcaţi în ţinute medievale din secolul XV au participat, sâmbătă seara, la un marş solemn pentru aniversarea a 576 de ani de la naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin, născut la Cluj-Napoca în 23 februarie 1443, scrie Mediafax.

Matia Corvin (în română Matei Corvin, în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin) născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvinul, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. S-a stins la Viena, în 1490.

”În 23 februarie aniversăm naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin, cea mai mare personalitate istorică născută la Cluj, iar pentru a marca acest eveniment petrecut acum 576 de ani am organizat un marş solemn cu torţe. Marşul a început din faţa Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu până la Casa Matia, casa natală a lui Matia Corvin. La marş au fost prezenţi şi câţiva bărbaţi îmbrăcaţi în ţinute medievale, veniţi din Ungaria, special pentru eveniment. Marşul a fost însoţit de muzică la tobe şi la instrumente cu corzi”, a spus Gergely.

Magyar Attila, unul dintre bărbaţii îmbrăcaţi în ţinute medievale, a declarat, la rândul său, că veştmintele purtate sunt autentice din secolul al XV-lea, caracteristice perioadei lui Matia Corvin.

”Ţinuta aparţine miliţiei, adică patrulei care asigura ordinea de zi cu zi într-un oraş şi include o haină groasă din postav, mantie, zale, sabie dar şi un coif din oţel”, a explicat acesta.

Participanţii la marş s-au oprit în Piaţa Unirii la grupul statuar Matia Corvinul unde s-au tras salve de muschete, iar în faţa Casei Matia a avut loc un recital de muzică medievală.

foto: Asociația Clujul Comoară

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*