Asociațiile de elevi susțin că: „introducerea uniformelor nu rezolvă problema siguranței în școli”

Asociațiile de elevi susțin că: „introducerea uniformelor nu rezolvă problema siguranței în școli”

Mai multe asociații de elevi din România “condamnă” recentele declarații ale ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, conform cărora soluția pentru asigurarea securității în unitățile de învățământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii.

“Considerăm ca fiind foarte grav faptul că problema siguranței în școli nu este înțeleasă de către reprezentanții autorității, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluționarea acesteia”, declară, Andrei Tănase, președintele Asociația Elevilor din Constanța.

“Solicităm, pe această cale, Ministerului Educației Naționale să întreprindă demersuri pentru ca fiecare școală din România să beneficieze de pază asigurată de către autoritățile locale“, în loc să inițieze “propuneri care atentează la principiul învățământului gratuit și al echității, prevăzute de Legea educației, precum introducerea uniformei obligatorii“, se arată într-un comunicat semnat de mai multe asociații de elevi. Asociațiile semnatare sunt Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Călărași și Asociația Elevilor din Maramureș.

Într-o intervenție recentă pentru Radio România Iași, Ecaterina Andronescu a fost întrebată cum are de gând ministerul împreună cu autoritățile locale să asigure securitatea profesorilor în școli, după cazul profesoarei înjunghiate la Ploiești, după ce mai mulți profesori și învățători au solicitat măsuri și după ce FSLI a lansat un apel la modificarea legii în acest sens.

“Nu cred ca paza este singura soluție pentru că aș vrea să dau exemplul școlii din Ploiești. Erau doi paznici, profesorul de serviciu, elevii toți aveau card de intrare, prin fața școlii patrulau doi sau trei jandarmi care l-au și prins pe rău-făcătorul respectiv. Cu toate acestea… deci practic ne-am fi încadrat în standardele unei asigurări corecte a pazei școlii, iată ce s-a întâmplat. Deci eu cred ca mai trebuie sa găsim și măsuri suplimentare. De exemplu, eu văd că acel… acea uniformă școlară – poate că nu este cea mai potrivită sintagmă și de aceea lumea o refuză, dar școala găsește o formulă pentru ca toți copiii să se îmbrace la fel și în felul acesta să fie ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exagerate”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*