Mamele adolescente, un fenomen cu implicații sociale majore

Mamele adolescente, un fenomen cu implicații sociale majore

O fetiță de 13 ani, din județul Botoșani, a devenit mamă la sfârșitul anului trecut. Din nefericire, acesta nu este un caz singular potrivit spuselor medicilor. Din contră, în România se înregistrează 8.500 de mame minore anual şi peste 40.000 de copii abandonaţi. Fenomenul mamelor adolescente este unul alarmant, în condițiile în care rata mortalității infantile este de aproape trei ori mai mare în cazul acestora decât în cazul mamelor adulte, care au acces la asistență medicală adecvată – atenționează Organizația Salvați Copiii.

„În raportul «Mortalitatea Infantilă», publicat la începutul anului 2019, Institutul Național de Sănătate Publică arată că mortalitatea infantilă în cazul mamelor sub vârsta de 15 ani a fost de 17,2 la mie în 2018, în vreme ce media națională a fost de 6,7 la mia de copii născuți vii. Și pe segmentul de vârstă 15-19 ani, mortalitatea infantilă a fost mai mare decât media pe țară, și anume, 10,5 la mie. Potrivit celor mai recente statistici, 742 de adolescente cu vârsta mai mică de 15 ani au devenit mame, în vreme ce la adolescentele cu vârste între 15-19 ani s-au înregistrat 18.938 de nașteri” – arată Organizația Salvați Copiii.

România ocupă locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania. Dintre toți indicatorii urmăriți în raport, mortalitatea infantilă și rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Țara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie).

„Fenomenul mamelor adolescente este unul complex, care implică viețile, sănătatea fizică și emoțională a doi copii – adolescenta-mamă și nou-născutul, de multe ori venit pe lume înainte de termen și în condiții precare. Prematuritatea, o cauză principală a mortalității infantile, este agravată în cazul mamelor adolescente. De aceea, imperativele sunt două: atât intervenția în comunități, prin garantarea accesului mamelor la asistență medicală și programe de educație și informare, cât și intervenția imediată, în maternități. Copilul prematur este mult mai sensibil și are nevoie de o maternitate dotată cu aparatură medicală vitală” – declară, într-un comunicat remis presei, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației.

Potrivit unei analize a situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural, realizată de organizație pe un eșantion de 1.268 de persoane din gospodării defavorizate, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic – „fapt care a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature” -, șapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate în sarcină. În plus, susțin reprezentanții organizației, România se confruntă cu „o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, adică 50% din necesar”. De asemeni, ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, „vreme în care unele aparate s-au defectat și nu mai pot fi folosite”.

Tocmai de aceea, organizația a identificat, de-a lungul celor șapte ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție. În acest sens, până în 15 martie, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire, până la data de 15 martie 2019. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând a fi completată de administrația financiară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*