O dejeancă în „Top 50 Femei în Economie”

O dejeancă în „Top 50 Femei în Economie”

Adriana Cristea, fondator şi proprietar Arc Parc Industrial, a fost inclusă în „Top 50 Femei în Economie” pentru că „a reuşit să construiască de la zero, în Dej, un pol de dezvoltare economică”.

Adriana Cristea

Arc Industrial Parc este primul parc industrial privat din nord-vestul Romaniei. De asemenea, din județul Cluj, în top este prezentă și Lucia Morariu, general manager Eximtur, care „a reuşit să construiască una dintre primele companii private din industria turismului”.

Lansarea anuarului „Top 50 Femei în Economie” a avut loc joi, 7 martie, în cadrul Galei „Women in Economy”, eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), care a premiat femeile cu cele mai importante realizări în afaceri.

CONAF reuneşte trei federaţii şi patru asociaţii: Federaţia Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Asociaţia Freelancerilor, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor şi Asociaţia Română pentru Protocol şi Ceremonial.

Cu această ocazie a fost prezentat şi un studiu realizat de Frames, care are o concluzie încurajatoare: „din ce în ce mai multe doamne se implică în businessul românesc”. Astfel, numărul femeilor prezente în afaceri – din poziţia de manager, acţionar, administrator sau PFA – a crescut faţă de 2014 cu aproape 100.000. Cele mai multe au, în prezent, vârsta între 34 şi 49 de ani, studii superioare şi experienţă în business, clădită în principal în companiile pentru care au lucrat în trecut.

Gala s-a încheiat cu un concert susţinut de către soliştii Cristina -Maria Oltean şi Iordache Basalic, alături de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, condusă de către bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Repertoriul a fost alcătuit din arii din lucrări celebre, precum „Don Giovanni”, „Valsul împăratului”, „Gianni Schicchi”, „Bărbierul din Sevilla” şi „Carmen”, ce aparţin compozitorilor Mozart, Strauss, Puccini, Rossini şi Bizet.

Femei de TOP!

Primul loc în Top este ocupat de Anca Vlad – fondatoare şi preşedinte al Fildas-Catena, grup care, an de an, reuşeşte să obţină
rezultate record, fiind alegerea unui număr tot mai mare de români. Catena este cel mai mare lanţ de farmacii din România, poziţie pe care o păstrează de foarte mulţi ani.

Locul secund i-a revint cofondatoarei Bitdefender şi CEO Intuitex, Măriuca Talpeş, care a lansat, recent, cel mai ambiţios proiect de educaţie din ultimii 30 de ani.

Un loc pe podium a obţinut şi Christina Verchere, care se află la conducerea OMV Petrom, companie care a raportat rezultate financiare excepţionale. Clasamentul continuă cu Anastasia Soare, care, de la o simplă angajată într-un salon de înfrumuseţare a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate femei de afaceri din industria cosmeticii din America. Ea are venituri de sute de milioane de dolari anual datorită companiei Anastasia Beverly Hills, iar la nivel local are deschise trei saloane în Bucureşti şi unul la Constanţa.

Liudmila Climoc, care se află la conducerea Orange România de aproape trei ani, ocupă locul 5 în clasament, doctorul Mihaela Marcu-Cristescu, care în urmă cu peste 20 de ani a deschis prima clinică MedLife, se situează pe locul 6, iar Corina Popescu, CEO al Electrica SA, pe locul 7.

Clasamentul a fost realizat în funcţie de notorietate, valoarea businessului şi realizările din ultimii doi ani. La capitolul „notorietate”, jumătate din punctaj a fost dat de prezenţa persoanei în mass media, iar cealaltă jumătate de cât de cunoscută este compania pe care a construit-o şi/sau pe care o conduce. La indicatorul „valoare business”, au fost luate în calcul cifrele de afaceri. În cazul antreprenoarelor punctajul maxim, de 5 mărţişoare, a fost obţinut de companiile cu afaceri de peste 100 de milioane de euro. La categoria CEO, 5 mărţişoare au obţinut doamnele care conduc afaceri care au trecut de un miliard de euro. La capitolul realizări, au fost punctate rezultatele financiare raportate în ultimii doi ani, proiectele de investiţii, dar şi implicarea în programe de CSR.

Preşedintele României, a felicitat femeile de afaceri pentru contribuţia „semnificativă” la dezvoltarea economică şi socială a României şi a salutat demersul Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin de a crea o platformă comună, de cooperare internaţională a confederaţiilor patronale. Johannis a transmis cu ocazia zilei de 8 martie gândurile sale de preţuire şi respect tuturor femeilor din România, precum şi întreaga sa consideraţie pentru eforturile pe care le fac în economie, dar şi în familie şi societate.

La Gala „Women in Economy” au mai transmis mesaje de felicitare şi încurajare femeilor antreprenor, preşedintele Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, comisarul european pentru Politică Regională – Corina Creţu şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*