Hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla

Hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla

Sâmbătă, 9 martie 2019, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim cu gropi comune al deținuților politici din perioada comunistă.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit, începând cu ora 9:30, Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, printre care: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, duhovnicul Mănăstirii Breaza, arhim. Gavriil Burzo, fost deținut politic, protopopul de Gherla, pr. Paul Iulian Isip, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Memorialul Gherla, protos. Grigorie Benea, precum și alți preoți invitați.

La slujbă au fost prezenți stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie, oficialități locale și județene, foști deținuți politici și numeroși credincioși.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Ratarea cununii”, în cadrul căruia a evidențiat curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar la momentul pricesnei, grupul de copii al mănăstirii, coordonat de înv. Roxana Gădălean, a susținut un microrecital de cântece religioase.

La final, a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

Protos. Grigorie Benea, starețul mănăstirii a mulțumit Ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”. Totodată, a punctat câteva aspecte din viața și activitatea Mănăstirii Memorial.

De asemenea, a luat cuvântul părintele arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul Mănăstirii Breaza, fost deținut politic, care a fost închis la Gherla.

Mănăstire la locul gropilor comune

Anul trecut, pe 9 marte a fost sărbătorit primul hram al noului lăcaș de cult de pe Dealul Cărămidăriei din Gherla.

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protosinghelul Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă.

Pentru că anul 2017 a fost dedicat mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a inițiat la Gherla, unul din epicentrele suferinței din gulagul comunist românesc, construirea unui memorial pe Dealul Cărămidăriei (unde se află un cimitir anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă), memorial în care jertfa și suferința lor să fie pusă în valoare.

www.mitropolia-clujului.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*