OUG 114 moare, dar nu se predă. Deocamdată…

OUG 114 moare, dar nu se predă. Deocamdată…

Odiseea apariţiei şi dispariţiei OUG 114 pare că nu se mai termină, în pofida faptului că toţi actorii economici vizaţi se opun. Discuţiile din coaliţia de guvernare continuă şi datele chestiunii se schimbă mereu.

Modificarea OUG 114 ar putea viza renunţarea la taxa anuală de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din Energie, pentru toate companiile care trebuie să plătească acum această taxă. Altă modificare ar viza abrogarea prevederii din OUG 114, referitoare la obligaţia companiilor din Energetică de a vărsa la stat 35% din rezervele de cash de la finalul anului trecut, informează sursele Economica.net.

Cele două propuneri sunt susţinute de ALDE. Politicienii acestui partid încearcă să convingă PSD de necesitatea implementării măsurilor, cu care social-democraţii nu ar fi de acord. Taxa de 2% nu a fost inclusă în calculul bugetului de stat pentru acest an. Vărsămintele companiilor, în schimb, da. Guvernul mizează în acest an pe încasări de 1,5 miliarde de lei din obligaţia companiilor de a vărsa 35% din aceste rezerve.

Nu se ştie încă ce se va întâmpla cu prevederea din OUG 114 care obligă, de la 1 aprilie, cei doi producători de gaze autohtoni să-şi vândă producţia internă la un preţ plafonat şi pentru consumatorii industriali. Acesta ar trebui să fie de 68 de lei/MWh, în condiţiile în care mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare a prevederii, despre care Comisia Europeană a avertizat direct România că încalcă legislaţia comunitară.

68 de lei/MWh ar trebui să fie preţul plafonat al gazului natural din producţia internă, conform OUG 114

Şi la procedura de modificare a OUG 114 există contradicţii între sursele publice chestionate. OUG 114 a intrat recent în discuţia Legislativului. După ce a trecut de Senat, a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Aici, cel mai probabil, va fi amendată.

Pe de altă parte, în ultima vreme au fost tot mai multe afirmaţii din mediul politic, potrivit cărora OUG 114 va fi modificată tot de Guvern, printr-o nouă ordonanţă.

Mai mult pe: https://romanialibera.ro/economie/oug-114-moare-dar-nu-se-preda-inca-nu-se-stie-nici-cand-nici-cum-nici-in-ce-masura-777008

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*