Pușcărie la domiciliu, cu supraveghere electronică

Pușcărie la domiciliu, cu supraveghere electronică

Executivul și-a programat pentru luna iunie adoptarea unui proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul urmărește introducerea măsurii supravegherii electronice, ca măsură pentru reducerea populației penitenciare, arată Ministerul Justiției, care este inițiator. De asemenea, Actul normativ va reglementa extinderea posibilității legale pentru luarea de către un judecător a măsurii supravegherii electronice drept formă de individualizare a executării pedepsei.

Tot în iunie, Guvernul va adopta și proiectul de Lege pentru acordarea de compensații financiare persoanelor care au executat în condiții necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate. Proiectul are în vedere stabilirea unei compensații financiare în cazul cazării în condiții necorespunzătoare, complementar celor reglementate deja la nivel legislativ pentru compensație acordată persoanelor aflate încă în executarea unei pedepse privative de libertate.

„Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parțială a pedepsei sub supraveghere electronică (…) Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziție, de funcționare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare și modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poți introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, spunea Toader în urmă cu un an, citat de News.ro.

Ministrul a precizat că printre prevederile proiectului una se va referi la obligația pe care o va avea deținutul de a-și încărca la timp acumulatorul brățării. Un proiect de lege privind introducerea executării închisorii la domiciliu sub supreveghere electronică a fost adoptatat de Parlament anul trecut, dar Curtea Constituțională a considerat că prevederile sale sunt neconstituționale.

Sursa: profit.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*