Impresii despre  « Francofil Festival Théâtre – Napoli 2019 »

Impresii despre « Francofil Festival Théâtre – Napoli 2019 »

La începutul lunii martie, Trupa de teatru francofon „Caractères” a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, a reprezentat România la « Francofil Festival Théâtre » organizat de Asociatia culturală italiano-franceză « Francofil Napoli « și Institutul Francez Napoli. În cadrul festivalului, trupa „Caractères” a participat cu piesa „La guerre de Troie n’aura pas lieu” de Jean Giraudoux, în regia prof. Ligia Clinciu. Muzica și scenografia: prof. Olimpia Buhățel.

Îi dăm „cuvântul” doamnei profesoare Ligia Clinciu, care a postat pe facebook câteva impresii legate de acest festival:

Un festival care face parte din rețeaua «ArtDraLA», din care și trupa noastră, la rândul ei, face parte. Impresiile sunt încă foarte vii, bucuria de a participa la o manifestare culturală de înaltă calitate, multietnică și multiculturală nu poate fi, uneori, cuprinsă în cuvinte, chiar dacă acest festival nu distribuie premii.

Un adevărat dialog intercultural prin mijlocirea limbajului universal al teatrului și al dansului, într-un oraș cu o intensă viaţă culurală, emblematic pentru clădirile sale baroce și vestigiile sale antice. Un festival complex în același timp, care ne-a solicitat atât ca actori cât și ca spectatori: am aplaudat 15 spectacole în limba franceză, din 8 ţări (Spania, Franța, Luxemburg, Maroc, Muntenegru, România, Italia și Turcia), dar și spectacole prin care fiecare trupă (deci si noi) a dansat sau a cântat în limba ţării pe care a reprezentat-o.

Am participat, profesori și elevi, la ateliere, la dezbateri și la spectacole ale atelierelor. Am descoperit frumusețea unui oraș cultural prin excelentă, situat la poalele Vezuviului, dar deschis larg spre Mediterana….

Mulțumim, președintelui Asociatiei Culturale « Amifran », Arad, domnului prof. Florin Didilescu, care ne-a sprijinit și încurajat în demersul nostru, dar mulțumim , în egală măsură,tuturor celor care ne-au încurajat și ne-au sprijinit financiar pentru ca participarea noastră să fie posibilă: Doamnei Director, prof. Dorina Gherman și Doamnei prof. Cornelia Platon, consilier educativ și, nu în ultimul rând părinţilor și elevilor liceului nostru.

Mulțumesc din toată inima, colegei mele, Olimpia Buhățel, împreună cu care animăm trupa de teatru „Caracteres”, de mai bine de 20 de ani!

Să-i aplaudăm, așadar pe membrii trupei: Amăriuței Darius, Belu Ioana, Berende Maria, Bote Denisa, Coasă Alina, Fatol Georgiana, Füstös Antonia, Hosu Bogdan, Puștan Andreea, Radu Narcisa, Vaida Gabriela, Vălăsuțean Briana și Vancia Alin!

Tuturor, felicitări!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*