Controale privind medicaţia copiilor cu afecţiuni psihice, instituţionalizaţi

Controale privind medicaţia copiilor cu afecţiuni psihice, instituţionalizaţi

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Ministerul Sănătăţii vor iniţia un control comun pentru a verifica modul în care se prescriu şi se administrează medicamente copiilor cu afecţiuni psihice instituţionalizaţi. Potrivit semnalelor apărute în presă, 60% dintre copiii din casele speciale primesc tratament psihiatric, iar aproape 30% din totalul minorilor institutionalizati sunt sub tratament. Medicaţia acestor copii se asigură conform prescripţiilor medicilor specialişti, precizează reprezentanţii MMJS.

„Ca urmare a unei situaţii semnalate public de către un ONG, potrivit căruia ar putea exista nereguli în prescrierea şi administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afecţiuni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Sănătăţii, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniţia un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate. În situaţia în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecinţă, fiind singura instituţie acreditată să analizeze actul medical”, precizează reprezentanţii Ministerului Muncii pe pagina de Facebook a instituţiei.

Conform datelor ANPDCA, în centrele de plasament şi casele de tip familial (instituţionalizaţi) sunt 3.000 de copii cu afecţiuni psihice (din 17.000 total institutionalizaţi) şi alţi 2.400 de copii cu astfel de deficienţe se află în grija asistenţilor maternali (dintr-un total de 18.000 copii aflaţi în grija asistenţilor maternali).

Sărăcia pare a fi un factor important care determină numărul copiilor din sistemul de protecție, datele disponibile arătând că doar 4% din copii provin din familii care nu sunt sărace, și încă 6% reprezintă risc de sărăcie (sărăcie relativă), în timp ce restul de 90% sunt din familii sărace sau extrem de sărace.

foto: Ana Nicusan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*