Din 2020, facturile de energie electrică ar putea include o nouă taxă

Din 2020, facturile de energie electrică ar putea include o nouă taxă

Începând din 2020, facturile de energie electrică ar putea include o nouă taxă pe care Guvernul vrea să o folosească pentru a subvenţiona energia „verde“ şi pe cea nucleară. La nivelul unei gospodării, impactul ar ajunge la 2 euro pe lună. Deşi în teorie pare o idee de viitor, specialiştii spun că, pentru că trăim în România, va fi implementată prost, existând deja un exemplu în acest sens.

Factura de energie electrică a românilor conţine deja o serie de taxe care se duc sub formă de subvenţii către cei care produc energie electrică „verde“, adică din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon. Vorbim despre „certificatele verzi“ şi „contribuţia pentru cogenerare“, care împreună trec de 10% din valoarea facturii.

La acestea, ministerul Energiei vrea să adauge de la 1 ianuarie 2020 o nouă taxă, prin care doreşte să subvenţioneze în următorii 20 de ani producătorii de energie regenerabilă şi nucleară. Ministerul Energiei intitulează acest mecanism Contractul pentru Diferenţă (CfD), prin care consumatorii vor plăti producătorilor de energie o sumă de bani, în cazul în care preţul energiei scade sub nivelul la care compania îşi poate recupera investiţia, potrivit Agerpres.

Doi euro în plus la factură!

Potrivit unui proiect al ministerului Energiei, în fiecare an, consumatorii de energie electrică din România vor plăti în plus circa 400 de milioane de euro în facturi: 125 milioane de euro vor merge către susţinerea proiectelor de energie din surse regenerabile şi 215 milioane de euro pentru proiecte nucleare. La această sumă se vor adăuga subvenţii pentru alte proiecte de producere a energiei cu emisii reduse de carbon, valoare care nu a fost stabilită încă.

Mai mult, consumatorii vor suporta în facturi şi o rezervă de lichidităţi pe care va trebui să o creeze OPCOM, administrator al pieţei de energie electrică. Această nouă contribuţie va fi inclusă ca poziţie separată în factura clienţilor finali şi va fi aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică din România. Impactul asupra facturii de curent va fi de circa 2 euro lunar, dacă luăm în considerare un consum mediu de energie electrică al unei locuinţe obişnuite de circa 283 kWh (estimare CEZ).

Măsură bună, în teorie

Din punct de vedere teoretic este o măsură bună, pozitivă, ne-a explicat expertul în energie Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Potrivit lui, subvenţionarea acestor sectoare este o măsură liberală, în esenţă, care are un principiu simplu: astăzi investesc în ceea ce voi beneficia mâine. „Subvenţia, în mod normal, trebuie să fie o investiţie a consumatorilor pentru ceea ce trebuie să fie piaţa de energie peste 20-30 de ani. Astfel, prin această investiţie de astăzi, peste 20-30 de ani să aibă acces la o energie mai ieftină, mai curată faţă de ceea ce există în momentul de faţă”, susţine expertul.

În practică, avem deja exemplul unui eşec

„În acelaşi timp, vreau să mă întorc la faptul că totuşi trăim în România”, spune Dumitru Chisăliţă, pe de altă parte. El susţine că este sceptic că aceşti bani vor merge către proiectele „verzi“ şi nu vor acoperi, de fapt, nişte găuri negre care există astăzi. Expertul în energie dă exemplul taxei de cogenerare, pe care o plătesc de 20 de ani toţi românii şi care ar fi trebuit să susţină producţia simultană de electricitate şi căldură, dar care în prezent reprezintă numai circa 2% din producţia totală de energie electrică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*