Uniunea Europeană intră în război deschis cu Guvernul României

Uniunea Europeană intră în război deschis cu Guvernul României

Vineri, după ce regimul politic de la București a pus în scenă un întreg aparat de stat care să o oprească pe Laura Codruța Kövesi să ocupe funcția de procuror-șef european, UE, prin instituțiile sale de forță, a declarat război deschis Guvernului de la București, transmițându-i ca nu îl consideră legitim.

Dacă un stat membru e lăsat să-și sugrume cetățenii, Europa se clatină, iar liderii ei înțeleg prea bine că, în acest caz al României, scenariul ar putea să devină dramatic: o Uniune cu România de astăzi este intolerabilă, iar o UE fără România este o recunoaștere a neputinței europene de a-și fi imprimat valorile fundamentale. Este pentru prima oară când liderii europeni admit că mecanismele de sancționare ale UE, dar și criteriile de la Copenhaga sunt insuficiente pentru a determina un regim politic abuziv să revină la făgașul democratic.

Au spus-o tranșant Manfred Weber (liderul popularilor europeni din PE) și Frank Engel (președintele creștin-democraților din Luxemburg, partidul lui Juncker) în interviurile acordate Ziare.com de curând.

Uniunea Europeana nu poate da afară un stat, pentru că nimeni nu a prevăzut, mai ales după ce lumea își învățase lecțiile marilor flageluri mondiale și ale ororilor totalitare din secolul trecut, că o țară va fi în pericol să alunece din nou într-o formă de dictatură. Singura opțiune a Uniunii Europene în fața unui regim politic de tipul celui de la București, care se ridică împotriva unui singur cetățean, punând la bătaie instituții și resurse politice și administrative, este să lupte pentru acel cetățean, asta însemnând să intre în război deschis cu puterea politică.

România e totuși un stat membru, societatea civilă a demonstrat că are, încă, anticorpi și mai sunt instituții încă nedeturnate – Președinția, așa vulnerabilizată cum e, Procurorul general, asociații de magistratură, dar la nivel simbolic, poziția sincron a instituțiilor și liderilor europeni este aceea că Guvernul României este nelegitim, așa cum nelegitim este regimul lui Maduro în Venezuela.

Sursa: Business24

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*