ASTRA  DEJ  la ora bilanţului

ASTRA DEJ la ora bilanţului

Adunarera generală anuală a Despărţământului ASTRA „dr. Teodor Mihali” Dej constituie de fiecare dată o adevărată sărbătoare.

Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute, când în sala Amfiteatru a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” o parte a participanţilor a apărut în frumoase costume populare, devenind o paradă a portului popular de pe Valea Someşului şi a ţinuturilor bistriţene şi maramureşene, dar şi o dezbatere realistă şi concretă a realizărilor din perioada anului trecut. Să organizezi într-un an 78 (!) de activităţi cultural-artistice şi literare nu este la îndemâna oricui. Iar ASTRA Dej se poate lăuda cu atâtea întâlniri de suflet şi, după cum aprecia în cadrul lucrărilore adunării generale, preşedintele filialei dejene ASTRA , ec. Dr. Radu Gavrilă numărul acţiunilor af şi mai mare, dacă avem în vedere iniţiativele umanitare şi caritabile ale Despărţâmântului „ Dr. Teodor Mihali” în cursul anului 2018, o perioadă deosebit de rodnică şi, mai ales, atractivă. Efectiv nu avem spaţiu să le înşirăm pe toate.

Găsim printre manifestările desfăşurate lansări de carte, expoziţii, spectacole, concerte, concursuri de poezie, seri literare, comemorări, vizite la obiectrive istorice, excursii documentare, alte şi alte activităţi de popularizare a culturii, literaturii şi ştiinţei. Cred că nimeni în ţară nu a avut un bilanţ atât de diversificat şi bogat în evenimente. A fost Anul Centenarului Marii Uniri, iar asta s-a reflectat din plin în alcătuirea programului. Amintim aici proiectele majore, multianulae cum a fost Şcoala Academică „Dr. T. Mihali –Bancherul”, „Memoria Documentelor”, „ Comoara din lada de zestre a satului someşan”, „Împreună în ASTRA şi în comunităţi”, „ASTRA şi armata dejeană”, „Calendarul ASTRA Dej”, „Revista Astra dejeană”, Academicienii printre noi”, „ASTRA şi Universitatea” şi „Tineri la tribuna Astrei”, ca să trecem în revistă doar pe cele mai importante.

În cadrul activităţii editoriale în anul 2018 au apărut 18 titluri, seria Biblioteca ASTRA-Dej ajungând la numărul 100 (!). Totodată, a fost editat un DVD – „Mem oria documentelor”. Cenaclul literar „Radu Săplăcan” (preşedinte cunoscutul om de radio şi televiziune, scriitorul Zorin Diaconescu) promovează creaţiile poeţilor, prozatorilor şi dramaturgilor dejeni şi colaborează cu cele mai apreciate cenacluri şi mişcări literare din ţară. Tot anul trecut a fost înfiinţat Canalul de televiziune on-line „ASTRA SOMEŞ TV”. Au fost organizate întâlniri prilejuite de „Ziua europeană a limbilor străine”, „Festivalul de recitare poezii „George Coşbuc” şi „Colocviile Stefan Obleja, Cibernetică, Robotică IT ”. Lunar au avut loc în medie 5-6 activităţi cu invitaţi de marcă a ştiinţei, culturii, artei şi vieţii artistice clujene şi din alte judeţe ale ţării. În cadrul şedinţei din weekendul trecut a fost prezentat şi programul pe anul 2019, la fel de bogat şi variat.

Cred că nici o instituţie culturală din ţară nu ştie aşa de amănunţit ce va face în luniled următoare. Astriştii dejeni, însă cunosc de pe acum acţiunile ce le revin, cu invitaţii de rigoare. În primul trimestru a lui 2019 s-au desfăşurat nu mai puţn de 12 întâlniri. E vorba doar de 3 luni! Fără să exagerăm, ASTRA Dej este un adevărat forum cultural, artistic, literar şi spiritual, inedit şi singular în tot ce întreprinde pe planul promovării valorilor locale, iar sufletul acestei munci de organizare este preşedintele Despărţământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej, ec.dr. Radu Gavrilă, omul care sfinţeşte ( şi încă la nivel înalt!) locul.

În partea a doua a Adunării Generale ASTRA Dej a conferenţiat despre „ASTRA şi Extensiunea Universitară – cunoaştere şi leadership” prof. univ. Dr. Vasile PUŞCAŞ, iar directorul Editurii „Şcoala Ardeleană”, Vasile G. Dâncu a prezentat volumele semnate de Vasile PUŞCAŞ dedicate Centenarului Marii Uniri „Iuliu Maniu văzut de românii americani” şi „Philip E. Mosely despre Transilvania şi Basarabia”. Autorul a acordat autografie pe cărţile lansate la Dej. Ambii au fost declaraţi membru de onoare a Despărţământului ASTRA „ Dr. Teodor Mihali” Dej.

Adunarea Generală Anuală ASTRA Dej a fost salutată de reprezentanţii astriştilor din Sibiu, Şomcuta Mare, Năsăud, Alba Iulia şi Beclean, evenimentul fiind onorat de primarul municipiului Dej, Costan Morar şi de viceprimarul Teodora Muscelean. În cadrul şedinţei a evoluat şi grupul muzical format din Marin şi Petra Grad, care a cântat şi două pricesne.

SZEKELY Csaba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*