Faine-s șezătorile la Chiuiești !

Faine-s șezătorile la Chiuiești !

Am acceptat invitațiile de a participa marți, 16 aprilie 2019 la o excelentă activitate din cadrul proiectului ”Veșnicia s-a născut la sat”, proiect menit să activeze, să păstreze și să perpetueze tradițiile sfinte ale strămoșilor noștri.

Inițiatorii proiectului sunt: Școala Gimnazială Chiuiești și Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Dej, în parteneriat cu Primăria Comunei Chiuiești (primar Gavril Mihuț), Centrul de Informare și Marketing Turistic (doamnele Ana Ionela Frențiu și Susana Petruț), Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice Măgoaja (coordonatoare doamna Manuela Raluca Albu). Coordonatorii proiectului sunt doamnele profesoare: Cristina-Nastasia Bob, Anamaria-Mihaela Sălătioan, Crina-Ioana Georgiu, Dana-Luiza Herineanu și Livia Pop. Invitat: ec.dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului Dej al ASTRA.

Activitatea s-a desfășurat la Căminul Cultural din Chiuiești și a fost deschisă de excelentul edil al comunei Chiuiești, Gavril Mihuț. Au luat apoi cuvântul doamnele:prof. Crina-Ioana Georgiu, directoarea Școlii Gimnaziale Chiuiești și prof. Dana-Luiza Herineanu, directoarea Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu”Dej.

Coordonatoarea proiectului, prof. Cristina-Nastasia Bob arată că se vor realiza, cu sprijinul vârstnicilor de la Centrul de Zi Măgoaja activități practice tip șezătoare în care elevii vor ”pătrunde în lumea satului tradițional din zona Chiuieștiului”. Elevii vor învăța cum se pregătesc plăcintele crețe,colăceii, cocorăzile,cum se realizează zgărduțele, cum se toarce și cum se prelucrează lâna,cum se face dantela, cum se împletesc/croșetează ciorapii (șosetele), cum se realizează împletiturile pentru pălăriile din paie.

Partenerii proiectului de la Centrul de Informare și Marketing Turistic Chiuiești au adus și au prezentat elevilor uneltele ce se găseau în satele țărănești și rolul acestora în gospodărie. Am observat cu toții portul popular din zonă (cămăși, poale, zadii, năfrămi și izmene), purtat cu secole în urmă și păstrat cu sfințenie. Au fost expuse și țesături foarte frumoase. Am descoperit o spată folosită la războiul de țesut adusă la Chiuiești de spătarii din Rișculița, comuna Baia de Criș, județul Hunedoara.

Chiar în condițiile globalizării, fiecare țară trebuie să -și păstreze, să-și conserve valorile și tradițiile. Prin implementarea proiectului ”Veșnicia s-a născut la sat” este cultivat sentimentul identității românești bazat inclusiv pe tradiții, întrucât tradițiile, satul românesc păstrează nealterată memoria istorică a neamului nostru. Iată de ce merită felicitări inițiatorii, coordonatorii și partenerii proiectului:Școala Gimnazială Chiuiești (director, prof. Crina-Ioana Georgiu, coordonatoare de proiect, prof. Cristina-Nastasia Bob),Școala Gimnazială ”Avram Iancu, Dej (director, prof. Dana-Luiza Herineanu, director-adjunct, prof. Livia Pop, coordonatoare de proiect, prof. Anamaria-Mihaela Sălătioan), Primăria Comunei Chiuiești (primar, Gavril Mibuț), Centrul de Informare și Markenting Turistic (doamnele Ana-Ionela Frențiu și Susana Petruț), Centrul de Zi Măgoaja (doamna Manuela Raluca Albu), elevii și adulții participanți la activitate.

Am remarcat și momentele muzicale adecvate (pricesne), interpretate de Mixandra Dan și Manuela Raluca Albu și acompaniate de Mihai Vălean. Mixandra Dan este fiica unei foste eleve din perioada când am fost directorul Școlii Ocna Dejului (1984-1989), iar Mihai Vălean este tatăl unei foste eleve de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Dej, Iulia Vălean, în prezent studentă în anul al III-lea la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. Tot la Chiuiești am întâlnit o veche cunoștință, domnul Petru Georgiu.

După încheierea activității, însoțiți de domnul primar Gavril Mihuț și de doamna Manuela Raluca Albu am vizitat Mănăstirea Cășiel și Centrul de Zi Măgoaja.

Ne-am întors de la Chiuiești cu convingerea că aici se acționează pentru păstrarea unor comori de neprețuit: tradițiile, omenia, bunătatea, credința, patriotismul.

Prof. Gheorghe Giurgiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*