Bisericile occidentale sărbătoresc astăzi Paștele

Bisericile occidentale sărbătoresc astăzi Paștele

Credincioșii creștini din bisericile occidentale sărbătoresc astăzi Paștele. Învierea este celebrată în cultul catolic și în cele protestante, pentru anglicani și luterani. Alături de ei sărbătorește și Biserica Greco-catolică din România. La fel ca Paștele ortodox, și cel catolic presupune o serie de tradiții păstrate și respectate cu smerenie.

Suveranul Pontif a oficiat sâmbătă Vigilia Pascală, slujbă care premerge ziua Învierii și pregătește ieșirea din postul Paștelui, care a durat 40 de zile.

Episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a vorbit înaintea sărbătorii despre nevoia de meditație și mărturisire în viața creștină: “A trăi misterele credinței înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viață creștină Aceasta presupune o luptă neîncetată: «viața creștină este o luptă permanentă», ne spune Sf. Părinte, «dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite să facem sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viața noastră» (G.E. 158). Am înțeles că, prin Învierea Sa, Hristos Domnul a învins răul și moartea. Să îl lăsăm să fie mereu învingător și în luptele noastre spirituale, și astfel, întreaga noastră viață să devină o continuă sărbătoare”, a spus episcopul greco-catolic.

În Catedrala Sf. Iosif din București, celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale a avut loc sâmbătă, de la ora 23.00, fiind prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu. PS Cornel Damian va prezida astăzi, duminică, la ora 10.30, Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.

Papa Francisc va celebra, la ora 11.00 (ora României) Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piața Sf. Petru de la Vatican. În jurul orei 13.00, Suveranul Pontif va rosti Mesajul de Paşti şi va pronunța binecuvântarea “Urbi et Orbi” (către Cetate şi lume).

Bisericile occidentale folosesc un calendar propus de papa Grigore al XIII-lea, sistem care a corectat, în 1582, erorile calendarului iulian, introdus de Iulius Cezar. În același timp, credincioșii ortodocși celebrează Învierea în funcție de o variantă revizuită a calendarului iulian, din care au fost tăiate 13 zile. Potrivit primului conciliu de la Niceea, Paștele se sărbătorește în prima duminică de după prima lună plină care coincide sau succede echinocțiului de primăvară.

Catolicii și o parte dintre protestanți folosesc calendarul acceptat în lumea occidentală pentru a stabili echinocțiul de primăvară. În același timp, creștinii ortodocși au căzut de acord în 1923 să continue să calculeze data Paștelui folosind vechiul calendar, până când toate bisericile orientale vor trece la calendarul gregorian. Așa se face că se folosește pentru calcul data de 3 aprilie din calendarul laic, după calendarul vechi 21 martie.

Biserica ortodoxă finlandeză şi cea estoniana sunt singurele care sărbătoresc Paștele după calendarul gregorian.

Foto: Laurean Hugo-Guia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*