Ministrul Educației vrea mai puține clase de liceu și mai multe școli profesionale

Ministrul Educației vrea mai puține clase de liceu și mai multe școli profesionale

Nu mai puţin de 1.200 de clase de a IX-a dispar din anul şcolar 2019-2020. Cifrele de şcolarizare au fost votate ieri în şedinta de Guvern. Vor exista astfel doar 134.600 de locuri pentru clasa a IX-a – învăţământ liceal de zi şi 60 de mii pentru şcoala profesională, în condiţiile în care în acest an sunt înscrişi în clasa a VIII-a 175.463 de elevi care acum se pregătesc să dea Evaluarea Naţională pentru admiterea la liceu potrivit Adevărul.ro

„Nu am tăiat numărul de locuri la liceu. Am făcut o analiză şi am văzut că cele 30 de mii de locuri existente până acum au rămas neocupate în ultimii trei ani în învăţământul liceal. Pentru ce să le ţinem? Nu este mai bine să avem atâtea locuri câţi elevi avem?”, a declarat ieri ministrul Educaţiei pentru „Adevărul”.

Însă cifrele arată că dacă toţi absolvenţii de clasa a VIII-a ar vrea să meargă la liceu în toamnă, cel puţin 40.000 nu ar avea loc. Drept urmare aceştia ar trebui să se înscrie în învăţământul dual sau la şcoala profesională. „E ca şi cum i-ai lua cu arcanul pe copii şi i-ai trimite în şcolile profesionale, fără a le oferi întâi cadrul optim de învăţare”, e de părere expertul în educație, Marian Staş, care atrage atenţia că şcolile profesionale sunt necesare astăzi, dar nu are cine să predea în ele.

Şi totuşi, România duce lipsă de meseriaşi calificaţi

După 1990, școala profesională a început să fie văzută doar ca un loc pentru copiii slab pregătiți. Și-a căpătat o conotație negativă: un loc în care ajungeai doar când nu luai examenul sau când nu aveai medie suficient de mare pentru liceu. Pe fondul prăbușirii industriei, tot mai mulți părinți au început să ezite în a-și trimite copiii către o astfel de școală. Pentru că a urma “profesionala” era un stigmat că nu poți face mai mult și că nu vei avea unde să muncești după ce o termini.

O problemă care s-a acutizat în 2009-2010, când locurile din şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate. Ministrul Educaţiei era şi atunci Ecaterina Andronescu. Aşa am ajuns ca în 2011 să avem înscrişi în învăţământul profesional doar 10 mii de elevi.
Şi chiar dacă au fost reînfiinţate în 2012, şcolile profesionale nu produc nici astăzi atât de mulţi meseriaşi cât cere piaţa muncii.
Anul trecut, doar 10% din elevii care au terminat clasa a opta au ales o școală profesională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*