Peste jumătate dintre angajaţii din România vor să îşi găsească un alt loc de muncă

Peste jumătate dintre angajaţii din România vor să îşi găsească un alt loc de muncă

Aproape jumătate (42,5%) dintre angajaţii din România plănuiesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele trei luni, iar alţi 14,1% vor să facă această schimbare în maximum 6 luni.

Potrivit unui studiu derulat de o platformă de recrutare online, 7 din 10 respondenţi nu sunt mulţumiţi de jobul lor actual şi aproape la fel de mulţi se simt neapreciaţi la locul de muncă. Din acest motiv, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu au declarat că nu ar mai aplica niciodată, în viitor, pentru un loc de muncă în compania pentru care lucrează acum.

Salariul – principalul motiv de demisie

“Salariul este principalul motiv pentru care românii vor să-şi dea demisia. Următorul lucru care îi nemulţumeşte este legat de lipsa oportunităţilor de dezvoltare personală şi profesională. O parte destul de importantă dintre cei care au participat la studiu spun că vor să schimbe domeniul sau că au nevoie de un job care să le ofere un echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi să reducă numărul de ore lucrate peste program. Ce ne arată, practic, studiul este faptul că încep să conteze din ce în ce mai mult aspectele care ţin de confortul nostru, ca angajaţi, de starea noastră de bine şi de crearea unui cadru care să motiveze mai degrabă prin aspecte intrinseci decât prin cele de ordin extrinsec, precum salariul”, se spune în studiul realizat de eJobs.

Pe de altă parte, principalul element de retenţie este relaţia pe care o au cu colegii, urmat de distanţa scurtă dintre casă şi birou. Salariul vine abia pe locul al treilea, fiind urmat, la scurtă distanţă, de programul flexibil de lucru. Alte motive invocate de angajaţi sunt faptul că nu lucrează peste program, că au o relaţie bună cu managerul direct, simt că munca lor are un impact pozitiv în societate sau că lucrează pentru o companie cu o reputaţie bună în piaţă.

„Foarte interesant este, însă, faptul că angajaţii români au mare încredere în faptul că îşi pot găsi rapid o altă variantă. 22% dintre respondenţi cred că ar avea nevoie de maximum o lună pentru a-şi găsi un nou job, în timp ce 35,8% estimează că în cel mult trei luni se pot angaja în altă parte, 15,7% îşi iau ca orizont de timp între 3 şi 6 luni, iar 18% se gândesc că perioada găsirii unui nou job va dura cel puţin 6 luni”, se mai spune în studiu.

Comerţul, unul dintre cele mai căutate sectoare

Concluziile analizei sunt susţinute şi de numărul total de aplicări din primul trimestru din acest an, care a crescut cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând până la aproape 3,9 milioane. În topul celor mai căutate domenii de către candidaţi primul loc este ocupat de Comerţ / Retail, urmat de Banking şi Servicii Financiare, Servicii, Publicitate / Marketing / PR şi IT.

“Opţiunile acestora sunt destul de puternic corelate cu salariile pe care le oferă angajatorii. IT-ul şi banking-ul sunt două dintre domeniile cu cele mai mari medii salariale din România, după cum arată datele raportului anual HR Review & Trends. Vorbim despre medii care depăşesc pragul de 1.000 de euro, net, lunar, la nivel naţional. În ceea ce priveşte retailul, acesta este unul dintre cei mai activi angajatori din piaţă, an de an, astfel încât nu este nicio surpriză că atrage atât de mulţi candidaţi. O surpriză pentru primul trimestru este prezenţa în top a Marketingului, în condiţiile în care, în ultimul an nu s-a mai aflat în vizorul celor care au căutat să se angajeze. Cel mai probabil, asta se explică printr-un aflux de aplicări venite din partea candidaţilor tineri şi foarte tineri, care îşi doresc joburi într-un domeniu creativ şi destul de flexibil” se arată în studiu.

Comparativ cu întregul an anterior, în primul trimestru din acest an, domenii precum Transport / Logistică, Producţie, Auto sau Construcţii au coborât în preferinţele candidaţilor.

Analiza mai relevă faptul că, din cele aproape 40.000 de joburi postate de la începutul anului pe ejobs.ro, cele mai multe aparţin angajatorilor din Retail (aproape 20% din numărul total de joburi). Ierarhia continuă cu companiile din sectorul Serviciilor (4.258 de joburi) şi cele din IT. De altfel, în primul trimestru din acest an, pe ejobs.ro, companiile de tehnologie şi IT au avut aproximativ 4.000 de joburi disponibile.
De asemenea, Construcţiile şi Industria Alimentară au înregistrat un număr important de locuri de muncă scoase în piaţă, respectiv peste 5.500, în primele trei luni ale anului în curs.

Clujul – vicecampion naţional la angajări

Topul oraşelor în care s-au făcut cele mai multe angajări este dominat de Bucureşti (15.882 de joburi), urmat de Cluj-Napoca (4.096), Timişoara (2.523), Iaşi (2.357) şi Braşov (2.306).

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*