Supă cremă de fasole (din 1932)

Supă cremă de fasole (din 1932)

Găsim la Iuliu A. Zane în monumentala culegere de proverbe românești zicerea „zece feluri de bucate/tot fasole mestecate” și mare dreptate are cugetătorul anonim. Fasolea, alături de linte (dispărută din obiceiul culinar uzual), bob (dispărut chiar din grădini), varză (specifică mai mult Ardealului) și rădăcinoase erau baza mâncărurilor țărănești, mai ales în sezonul friguros și în multele zile de post ale unei națiuni cu credință strașnică în Dumnezeu. Mâncare a săracului, acompaniată de câte o ceapă muiată-n sare grunjoasă și cu un boț de mămăligă rece, fasolea pare a-și intra în drepturi abia în anul 2000, rebrenduită de ProTv ca mâncare tradițională de 1 decembrie – Zi națională, dar și aniversară pentru postul de televiziune.

Noi am ales pentru astăzi să refacem și să îmbunătățim o rețetă interbelică cu fasole din două motive clare:

În caietul pentru Gospodărie, clasa a II-a din 1932-1933, Brăila, am găsit o rețetă care ne-a făcut cu ochiul.
Supa cremă de fasole este un preparat destul de puțin gătit în bucătăriile noastre și care ne arată, încă o dată, cât de versatil este acest ingredient.

Ingrediente:

1 buc ceapă
1 morcov
1 bucățică de țelină
1 cățel de usturoi
ulei pentru călit
800 g fasole albă la cutie
200 g fasole roșie la cutie
100 g spanac la pungă congelat foaie cu foaie
sare, piper, boia dulce, cimbru

Opțional: lapte și unt pentru lactovegetarieni sau zile de dulce.

Mod de preparare:

Legumele se mărunțesc, se călesc în ulei, li se mai adaugă un pic de apă pentru a le fierbe puțin. Se adaugă fasolea albă cu tot cu zeama din conservă. Se dau în clocot. La final se adaugă spanacul și se amestecă totul cu un blender. Dacă nu are consistența unei supe creme o puteți subția cu lapte (opțional) încălzit sau zeama la fasolea roșie. (Opțional; untul se încălzește într-o crăticioară și se adaugă, la final compoziției).

Feliile de pâine se ung cu puțin ulei, se aromatizează, și se prăjesc în tigaie.
Fasolea roșie se usucă bine. Se încinge puțin ulei într-o tigaie, se adaugă boabele de fasole, se asezonează cu sare, piper și cimbru și lasă puțin timp până se rumenesc.

gastroart.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*