Ministrul Cuc face promisiuni paralele cu realitatea de la CFR

Ministrul Cuc face promisiuni paralele cu realitatea de la CFR

Pentru a se convinge cu propriii săi ochi de condițiile din trenuri, dar și pentru a-și mai îmbunătăți imaginea publică, fiind ministrul cu rezultate modeste după primul mandat, Răzvan Cuc a pornit marți într-o călătorie cu trenul de la București la Constanța. Peste 300 de vagoane ale CFR Călători vor fi modernizate în acest an, a promis el, deși cunoaște foarte bine colapsul în care se află CFR de ani buni. În 2018, au fost modernizate numai 24 de vagoane, potrivit unui raport de activitate.

Și pentru că, în prezența șefului, românul a arătat întotdeauna un exces de zel, trenul cu care a circulat ministrul a ajuns în Gara din Constanţa cu 5 minute înainte de termenul prevăzut.

În Gara din Constanţa, Cucu le-a spus reporterilor că a dorit să facă această călătorie pentru a avea exact care sunt condiţiile de circulaţie pentru turiştii care vin la mare.

„Am decis să fac această călătorie astăzi cu operatorul naţional de transport feroviar tocmai pentru a vedea exact cum se desfăşoară condiţiile de circulaţie pentru turiştii care vin la mare. Am venit cu un tren care a fost modernizat în 2018 în România, asta e foarte important, şi toate investiţiile pe care le va derula de acum înainte CFR Călători pe partea de modernizare de vagoane, de locomotive, se vor face în România. Am fost mulţumit de condiţii. Am făcut o inspecţie în tot trenul să văd toaletele cum sunt, totul a decurs conform aşteptărilor, adică foarte bine. O călătorie de două ore, 225 de kilometri. Eu cred că merită să venim cu trenul la mare”, a spus ministrul Transporturilor, potrivit „Adevărul”.

Pus la curent cu lucrările de curăţenie din gara din Constanța cu puţin timp înainte de sosirea sa, Cuc a spus că va urma și o vizită inopinată, pe modelul celei de la aeroportul Otopeni care a dus la demiterea directorului.

„Am toleranţă zero faţă de lucrurile care ţin de bunul simţ de gospodar al unui manager. Nu am cerut să avem o gară nouă, dar să faci curăţenie ţine de bunul simţ şi cel care gestionează obiectivul trebuie să ocupe de ea”, a mai afirmat ministrul.

Promisiuni de ministru

Cuc a mai promis că va avea o discuţie cu conducerile de la CFR Infrastructură şi CFR Călători pentru a vedea cum pot fi eliminate anumite restricţii de viteză, de care s-au plâns unii călători, deși știe că aceste restricții se impun din cauza infrastructurii puternic degradate în absența investițiilor.

El a mai promis că modernizarea celor 300 de vagoanese va face în ţara noastră. „Au dublu alocarea bugetară la CFR Călători pentru a moderniza aceste vagoane, vom moderniza materialul rulant suplimentar. Bineînţeles se va face şi achiziţie de material rulant aşa cum ştiţi atât prin Autoritatea de Reformă Feroviară, cât şi prin CFR Călători”, a promis Răzvan Cuc.

Realitatea din t(e)ren

Deși rețeaua feroviară permite viteze convenționale între 70 km/h și 160 km/h, În România se operează cu o viteză comercială de sub 50 km/h pentru trenurile de călători. La capitolul material rulant, la CFR Călători 80% din locomotivele electrice au nevoie în acest moment de reparații, iar la peste 40% din vagoane se impun modernizări urgente.

jurnalistii.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*