Sibiu: Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană

Sibiu: Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la 9 mai 2019, va avea loc, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Evenimentul se va desfășura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu.

Summit-ul informal va fi găzduit de Klaus Werner Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea.

Şefii de stat sau de guvern ai ţărilor Uniunii Europene care se vor reuni joi la Sibiu vor discuta despre planurile strategice ale organizaţiei în anii următori şi ar urma să adopte Declaraţia de la Sibiu, trimiţând un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile lor comune, conform scrisorii de invitaţie adresată participanţilor de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Ne vom reuni la Sibiu de Ziua Europei pentru a discuta despre planurile strategice ale Uniunii în anii următori. În acest context, vă propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, trimiţând un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune (…). Ca urmare a discuţiilor de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată la Consiliul European din iunie”, scrie Donald Tusk în scrisoarea publicată luni seara pe site-ul Consiliului European şi la care este ataşată o schiţă a Agendei Strategice pentru următorii cinci ani, potrivit Agerpres.

Scrisoarea cuprinde şi referiri la programul desfăşurării summitului.

„Ne vom întâlni la Primăria Municipiului Sibiu la ora 12:30, începând cu schimbul tradiţional de opinii cu preşedintele Parlamentului (European), Antonio Tajani, urmat de o fotografie de familie în frumoasa Piaţa Mare (dacă vremea o va permite). Apoi ne vom întâlni la Palatul Brukenthal pentru un prânz de lucru dedicat locului Europei în lume. Pentru sesiunea de lucru de după-amiază, ne vom întoarce la Primăria Municipiului Sibiu, unde vom discuta despre provocările interne cu care se confruntă Uniunea noastră. Mă aştept să terminăm până la ora 18:00”, scrie Tusk.

La Summitul informal de la Sibiu vor participa șefi de stat sau de guvern din statele membre UE, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Angela Merkel și Emmanuel Macron și-au anunțat, de asemenea, participarea.

De luni, de la ora 17:00, au început să fie instalate gradual dispozitivele MApN, MAI, SRI, STS, SIE şi SPP, care vor asigura securitatea şefilor de stat şi de guvern prezenți la Summit.

În ziua Summitului, cetăţenii vor avea acces pietonal parţial în Piaţa Mare, după ce vor fi verificaţi în filtrele de securitate amplasate în zonă.

În perioada 4 mai – 9 mai, Primăria Sibiu și Poliția Locală organizează un call center non-stop, cu tarif normal, la numărul 0269/208.978. Acesta va funcționa non-stop pentru sibienii care doresc să obțină informații, în timp real, cu privire la închiderile și restricțiile în trafic și parcare din perioada Summitului.

Toate grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiul Sibiu vor fi închise de luni până vineri, urmând ca orele să fie recuperate. Într-unul din liceele din Sibiu va fi amenajat un spital de campanie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar clădirile a alte patru licee vor fi folosite pentru Summit. Activități din cadrul reuniunii vor avea loc și la Universitatea „Lucian Blaga”, astfel că studenții au o vacanţă prelungită cu o săptămână, ca urmare a măsurilor de securitate.

În cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Local a decis luni interzicerea mitingurilor şi a comercializării de băuturi alcoolice în zona centrală: Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi bulevardul Nicolae Bălcescu. Greenpeace România, Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” şi Asociația „Evoluţie în instituţie” au primit autorizaţie de protest de Ziua Europei, dar la ceva distanță de locul în care va avea loc reuniunea liderilor europeni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*