Județul Cluj: Apă nepotabilă  în mai multe fântâni

Județul Cluj: Apă nepotabilă în mai multe fântâni

Apa potabilă din fântânile din judeţul Cluj prezintă depăşiri ale concentraţiilor de nitriţi şi amoniu. Aşa reiese în urma activităţilor de monitorizare a apei potabile desfăşurate de reprezentanţii DSP Cluj.

În urma analizării celor 16 probe de apă din fântâni publice şi izvoare şi alte 72 de probe de apă din instalații centrale de apă potabilă şi de la producători şi distribuitori, reprezentanţii DSP Cluj susţin că 42 au fost neconforme. În cazul a trei fântâni unde s-a constatat că a fost depăşită CMA pentru parametrul nitraţi, reprezentanţii DSP Cluj au afişat la loc vizibil a înscrisuri cu „apa nu este bună de băut”.

”În cadrul activităţii de supraveghere a calităţii apei de fântână şi a apei arteziene de utilizare publică au fost prelevate 16 probe de apă din fântâni publice şi izvoare: o probă de apă arteziană Cluj-Napoca, 5 probe de apă comuna Feleacul, 5 probe comuna Tureni, două probe comuna Unguraş şi 3 probe comuna Florești. Sursele de apă au fost selectate conform criteriilor stabilite de CRSP Iaşi. Din totalul surselor analizate 14 probe au fost neconforme pentru parametrii microbiologici şi 4 probe au fost neconforme pentru parametrii chimici. În cazul a 3 surse a fost depăşită CMA pentru parametrul nitraţi şi în cazul unei surse pentru parametrul turbiditate, în această situaţie primăriile fiind notificate asupra măsurii urgente de interzicere a consumului, populaţia fiind avertizată prin afişarea la loc vizibil a înscrisurior „apa nu este bună de băut”, precizeează DSP Cluj.

Experţii în sănătate publică mai spun că au efectuat 287 controale privind condițiile de furnizare și calitatea apei potabile în județul Cluj. Dintre acestea, 104 controale la instalații centrale de apă potabilă, respectiv 16 producători, 17 distribuitori de apă potabilă ce aprovizionează populaţia din mediul urban și rural și 71 utilizatori ai instalațiilor centrale, precum și 4 instalații locale (fântâni publice).

”S-au recoltat 72 probe de apă, din care 46 sunt corespunzătoare, 26 probe necorespunzătoare (15 fizico-chimic și 11 bacteriologic). Neconformităţi principale constatate: neefectuarea monitorizării calităţii apei; neefectuarea monitorizării clorului rezidual liber; clorinare manuală, discontinuă; personal insuficient, neinstruit; lipsa documentelor pentru dezinfectantul utilizat; stoc insuficient de dezinfectant, neefectuarea amenajărilor și igienizărilor în stațiile de tratare apă. S-au aplicat 5 sancţiuni principale, 2 cu amendă în valoare totală de 3500 lei și 2 avertismente. Au fost informate consiliile locale privind măsurile necesare pentru remedierea parametrilor bacteriologici şi fizico-chimici prin dezinfecţia surselor cu substanţe avizate, curăţarea şi protejarea captărilor”, a arătat DSP Cluj.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*