Ceferiştii se pot pensiona cu cinci ani mai devreme, din 2021

Ceferiştii se pot pensiona cu cinci ani mai devreme, din 2021

Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar a fost adoptat, marți, 7 mai, de plenul Camerei Deputaților, a anunţat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Printre prevederi se numără reducerea cu cinci ani a vârstei standard de pensionare, măsură care ar urma să se aplice din 2021, potrivit Federației Mecanicilor de Locomotivă.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar cu 203 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 86 de abțineri. Documentul urmează să fie înaintat președintelui României pentru promulgare.

În urma dezbaterilor anterioare din Comisia de de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, articolul care reglementează reducerea cu 5 ani a vârstei standard de pensionare pentru personalul feroviar a trecut, urmând să se aplice din anul 2021. La acest articol, stagiul obligatoriu de cotizare a fost stabilit la 30 de ani, potrivit Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

De asemenea, articolul care stabilește coeficienții de ierarhizare în funcție de nivelul de studii a trecut într-o formă similară cu cel propus de sindicalişti și preluat din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Ramurii Transporturi 2008-2010 (art.41).

Articolul care prevedea reducerea cu 10 ani a vârstei de pensionare pentru funcțiile cu responsabilități în siguranța circulației a fost înlocuit cu un articol care dă posibilitate Guvernului să încadreze, prin hotărâre, noi funcții din calea ferată în grupe de muncă specială și deosebită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*