Fiscul a pornit în căutarea caselor de marcat cu jurnal electronic

Fiscul a pornit în căutarea caselor de marcat cu jurnal electronic

Inspectorii antifraudă fiscală au verificat, în perioada 15 martie – 11 aprilie modul în care 3.339 de firme din toată ţară au respectat prevederile legale referitoare la dotarea şi utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic, conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcţia generală antifraudă fiscală (DGAF).

Potrivit sursei citate, au fost identificate abateri şi aplicate 450 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse şi sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4,12 milioane lei (amenzi şi confiscări). Valoarea totală a celor 686 amenzi dispuse este de 3,79 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au totalizat 322.037 lei. Totodată, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii comerciale în 15 locaţii (în 12 pentru încălcarea prevederilor legale privind utilizarea caselor de marcat, iar în trei locaţii pentru comercializarea de produse accizabile fără timbru fiscal).

87% dintre avertismente au fost aplicate contribuabililor care, la data controlului, nu achiziţionaseră noile case de marcat cu jurnal electronic. „Este important de ştiut, că după dispunerea planurilor de remediere, nu se vor mai aplica avertismente şi urmează sancţiuni importante, respectiv amendă de până la 10.000 lei, confiscarea tuturor încasărilor, chiar dacă au fost înregistrate în case de marcat vechi fără jurnal electronic, şi suspendarea activităţii comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.

Acţiunile de monitorizare şi control ale inspectorilor antifraudă vor continua pentru asigurarea respectării obligaţiilor legale privind dotarea şi utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic“, spun cei de la DGAF.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*