Mesajul deputatului Cornel Itu: „La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”

Mesajul deputatului Cornel Itu: „La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”

Ziua de 9 Mai are pentru noi, românii, o triplă semnificație. Astăzi celebrăm, alături de toți europenii, Ziua Europei Unite. Totodată, 9 Mai semnifică Ziua Independenței României. În acest an sărbătorim 142 de ani de la semnarea Declaraţiei de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor de către Mihail Kogălniceanu. Mai mult, această zi marchează încheierea unuia dintre cele mai sângeroase războaie care a avut loc pe continentul european, a doua conflagraţie mondială, prin capitularea Germaniei în anul 1945.

Astăzi, când sărbătorim Ziua Europei și țara noastră are un rol deosebit de important în configurația politică a acestor vremuri, exercitând pentru prima oară Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – misiune pe care Guvernul PSD și-o asumă cu responsabilitate și competență -, să ne aducem aminte de un moment istoric fundamental pentru bătrânul continent – semnarea declarației lui Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. Prin acest act, semnat în 1950, s-a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni ale Franței, Germaniei de Vest și ale altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, un eveniment care marchează pacea și unitatea. Uniunea Europeană a fost înființată oficial când Tratatul de la Maastricht a intrat în vigoare, pe 1 noiembrie 1993.

Țara noastră are deja o tradiție ca parte a comunității europene și în prezent contribuie în mod direct la crearea politicilor europene. Cetățenii români știu că proiectul european a generat avantaje numeroase României, printre care: accesul la tehnologii avansate pentru modernizarea industriei și agriculturii, a introducerii unui management modern; integrarea pe piața internă a UE care înseamnă creșterea productivității și a nivelului de trai a românilor, o economie competitivă, în măsura să reziste presiunilor concurențiale ale produselor și serviciilor occidentale. Mai mult de atât, românii au dobândit drepturi ca cetățeni europeni, iar acestea ne garantează un plus de stabilitate și siguranță.

În această zi importantă, le doresc românilor și celorlalți cetățeni europeni, înțelegere și prosperitate, respect reciproc și unitate! La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!

Cornel Itu – deputat PSD
Circumscripţia 13 – Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*