Cășeiu: buldoexcavator achiziționat prin GAL – Valea Someșului

Joi, 9 Mai, a fost livrat comunei Cășeiu un buldoexcavator achiziționat prin Asociația Grup de Acțiune Locală – Valea Someșului (GAL), „Măsura 7/6B – Dezvoltarea satelor”.

Valoarea totală a proiectului este de 310.550,00. Utilajul va fi folosit pentru diverse lucrări edilitar-gospodărești, la obiectivele situate pe teritoriul administrativ teritorial al comunei. „Buldoexcavatorul va fi folosit pentru următoarele tipuri de activități: decolmatarea șanțurilor acolo unde există posibilitatea inundării drumurilor, sprijin în vederea toaletării copacilor sau îndepărtării lor, îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar bloca traficul de pe teritoriul comunei; deszăpezirea drumurilor din comuna pe perioada anotimpului rece; lucrări de întreținere curentă pe timp de vară a drumurilor de interes local, drumurilor vicinale sau agricole” a anunțat primarul comunei, ing. Silviu Boldor.

Proiectul implementat de Asociație face parte din programul PNDR 2014 – 2020, prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico – socială a spaţiului rural din România.

Principalele priorități de dezvoltare rurală, prevăzute de program sunt:

• Modernizarea și creșterea viabilității exploatațiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea către piață și procesare a produselor agricole;
• Încurajarea întineririi generațiilor de agricultori prin sprijinirea instalării tinerilor fermieri;
• Dezvoltarea infrastructurii rurale de bază ca precondiție pentru atragerea investițiilor în zonele rurale şi crearea de noi locuri de muncă și implicit la dezvoltarea spațiului rural.
• Încurajarea diversificării economiei rurale prin promovarea creării și dezvoltării IMM-urilor în sectoarele non-agricole din mediul rural;
• Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicate;
• Încurajarea dezvoltării locale plasate în responsabilitatea comunității prin intermediul abordării LEADER. Competența transversală a LEADER îmbunătățește competitivitatea, calitatea vieții și diversificarea economiei rurale, precum și combaterea sărăciei și excluderii sociale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*