Proiect: Camere de supraveghere obligatorii pentru creșe, grădinițe, școli

Proiect: Camere de supraveghere obligatorii pentru creșe, grădinițe, școli

Un proiect de completare a Legii educației nr. 1/2011, care prevede dotarea obligatorie a tuturor unităților de învățământ cu camere video de supraveghere fi supus dezbaterii în Camera Deputaților. Este vorba despre creșe, grădiniță, școală privată sau de stat.

Inițiatorii susțin că această măsură este cea mai sigură și mai simplă pentru asigurarea securității elevilor și copiilor, dar și a cadrelor didactice.

La acest moment, legea nu prevede obligativitatea instalării camerelor video de supraveghere, iar aparatele instalate sunt, în cea mai mare parte, pe holurile unităților de învățământ, deoarece în interiorul claselor a fost nevoie de acordul scris al tuturor părinților. Proiectul prevede acum ca doar în cazul în care jumătate plus 1 dintre părinți își exprimă dezacordul, să nu fie instalate camerele video.

Obligativitatea rămâne pentru camerele video de pe holuri, din sălile de mese sau sălile publice, destinate spectacolelor.

Proiectul prevede ca toate costurile să fie suportate de la buget, nu din fonduri proprii sau din banii părinților.

Unitatea educațională va păstra timp de 90 de zile calendaristice imaginile audio și video, urmând ca acestea să nu fie șterse ulterior, ci arhivate. Imaginile pot fi copiate apoi doar de părinți, la cererea scrisă a acestora, sau de către organele în drept.

(4) Materialele video și audio înregistrate în cadrul unității educaționale nu au caracter public, nu pot face obiectul comercializării, nu pot fi folosite pentru prejudicierea imaginii, integrității fizice, psihice sau emoționale a minorilor și/sau a cadrelor didactice sau a personalului auxiliar.

Pentru a urmări online imaginile, părinții și reprezentanții legali ai copiilor vor primi un nume de utilizator și o parolă de acces securizate, dreptul nefiind transferabil.

Proiectul va fi dezbătut ulterior și în Senat, care este camera decizională.

Sursa: legestart.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*